eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Évente 52 ezer forintot költ gyógyszerre a magyar

A három éve végrehajtott reformintézkedések hatására a múlt évig folyamatosan csökkent a kiváltott gyógyszerek aránya - írja a Népszabadság. Tavaly viszont már több mint tízezer dobozzal több készítményt vettek a betegek, mint 2007-ben.

Átlagon fölül tudták növelni eladásaikat a patikán kívül forgalmazó drogériák, benzinkutak. Egy átlagos magyar állampolgár összesen 52 ezer forintot költött orvosságokra, ebből 31,7 doboz jutott fejenként. A legnépszerűbb gyógyszer az Algopyrin.

Az MSZP-nél bevett szokás az ajánlószelvények jogosulatlan másolása, az azokon szereplő nevek adatbázisba gyűjtése - idézte a Magyar Nemzet a maffia-bűncselekményekkel vádolt Zuschlag János tegnapi vallomását. Amikor már gyanította, hogy a nyomozó szervek hamarosan házkutatást tartanak a kiskunhalasi MSZP központban, Zuschlag János arra kérte munkatársait, tüntessék el az irodából az ott még 2002-ben felhalmozott mintegy 5000 kopogtatócédula-másolatot, mert attól tartott, hogy annak büntetőjogi következményei lehetnek. A szocialista politikus azt mondta, a számítógépeken nem voltak a fiktív pályázatíráshoz kapcsolódó információk, és a házkutatás előtt csupán azért töröltetett a gépekről mindent, mert azokon kampányköltségvetéssel kapcsolatos "nem teljesen legálisan tartott" információk voltak.

A fővárosi önkormányzat száz százalékos tulajdonában álló Parking Kft. nyerte a parlamenti mélygarázs építésére kiírt nemzetbiztonsági beszerzési eljárást - számolt be az index.hu. A kivitelezés szeptemberben kezdődik, jövő év közepétől épül a közpark és a díszkerítés, az átadás 2010 végén várható. A cég vezetője szerint a négyszintes, 540 férőhelyes mélygarázs építésére 6 milliárd forintos keretet határoztak meg, de bőven ez alatt lesz a költség. Gyarmati Zoltán elmondta: még nincs eldöntve, hogy a parkolót csak a parlamenti képviselők használhatják-e, vagy beengednek környékbeli lakosokat is. Az viszont biztos, hogy a honatyák sem parkolhatnak ingyen, hacsak az Országgyűlés Hivatala nem bérel a számukra helyet.

A kelet-közép-európai országok többsége mintha páholyból nézné az idegenforgalom visszaesését - derül ki a Napi Gazdaság összeállításából. A hazai utazási irodák között akad, amelyik a luxus tengeri utak forgalmának 20 százalékos növekedéséről számolt be. Közben több iroda az egzotikus utak iránti kereslet visszaesését érzékeli, némelyiknek pedig a növekvő utaslétszám ellenére is csökken a bevétele, mert az ügyfelek egy része inkább az olcsóbb termékeket keresi.

A Világgazdaság értesülése szerint százával vásárolják Magyarországon a kis- és alsó középkategóriájú autókat a nyugat-európai kereskedők. Így hamarabb elfogyhat a még olcsóbb euróért tavaly beszerzett és nagy kedvezményekkel kínált magyar készlet, az idei árfolyamon érkező kocsik viszont magasabb áruk miatt nem lesznek kelendőek. Így a szakma néhány szereplője a korábbi jóslásokkal szemben már csupán százezer körüli eladási darabszámot tart elképzelhetőnek a tavalyi 158 628-cal szemben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×