eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Csak az MSZP és az MDF nem döntött még az EP-listáról

A parlamenti pártok közül az MSZP-n kívül az MDF nem döntött még az európai parlamenti jelöltek listájáról - igaz, Dávid Ibolya már bejelentette, hogy Bokros Lajost kéri fel listavezetőnek. Választ még nem kapott. A Fidesz-KDNP listáját Schmitt Pál vezeti, az SZDSZ-ét pedig Szent-Iványi István.

A távirati iroda úgy tudja: Göncz Kinga külügyminiszter lesz a szocialista párt európai parlamenti listavezetője. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerdán szűk körű megbeszélésre hívta az MSZP legfelső vezetését - az alelnököket és az elnökhelyetteseket -, ahol közölte, a külügyi tárca vezetője lesz a listavezető.

Göncz Kinga nevét már többször emlegették a poszt várományosaként, de az elképzelést azzal az indokkal vetették el, hogy nem akarnak újabb kormányátalakítást.

A lista elején szerepelnek a jelenlegi szocialista uniós képviselők, valamint Cserey Gyula külügyi titkár és Kökény Mihály, a parlament egészségügyi bizottságának szocialista elnöke.

Az MSZP elnöksége péntek esti ülésén tárgyal a listáról, amelyet a szombaton ülésező választmány elé terjeszt.

A parlamenti pártok közül az MSZP-n kívül az MDF nem döntött még a listájáról, bár Dávid Ibolya már bejelentette, hogy Bokros Lajost kéri fel a pártelnökség listavezetőnek, egyelőre azonban nem tudni a volt pénzügyminiszter válaszát.

Az SZDSZ listáját Szent-Iványi István vezeti, a további helyekre Béki Gabriella parlamenti képviselőt, Demszky Gábor budapesti főpolgármestert, Mohácsi Viktória EP-képviselőt és Konrád György írót jelölték eddig.

A Fidesz-KDNP listájáénak élén Schmitt Pál, a magyar néppárti delegáció jelenlegi elnöke áll, őt követi Szájer József, az Európai Néppárt frakciójának alelnöke és Gál Kinga, aki most európai parlamenti képviselő.

A listán szerepel még Áder János, Surján László, és Deutsch Tamás is. Az Európai Unió 27 tagállamában június 4-7. között tartják az európai parlamenti választásokat. Magyarországon várhatóan június 7-én vasárnap lesz a voksolás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×