eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Tizennégy milliárd plusztámogatást kap a rendőrség - a nap legfontosabb hírei

Több szakértői vélemény eredményére vár a Nemzeti Nyomozó Iroda a tatárszentgyörgyi kettős gyilkosság ügyében - mondta a hatóság igazgatója. Petőfi Attila több részletet egyelőre nem kívánt közölni a nyomozásról.

Korábban a Népszabadság azt írta: ugyanolyan kaliberű vadászfegyverrel lőttek a tatárszentgyörgyi kettős gyilkosság elkövetői, mint amilyet november 3-án, a nagycsécsi támadásnál használtak. Az újság szerint a rendőrség 2-3 embert keres, és ezúttal is bekéri az autópályák mentén lévő forgalomfigyelő kamerák felvételeit. Hétfőre virradóra a Pest megyei Tatárszentgyörgyön egy 5 éves roma kisfiút és édesapját lőtték le ismeretlenek, és feltehetően felgyújtották a házukat. A támadásban a család másik 3 tagja súlyosan megsérült. Közben Gyurcsány Ferenc miniszterelnök közölte: megbízta a Miniszterelnöki Hivatal államtitkárát, hogy kérjen közvetlen tájékoztatást az érintett minisztériumok - az egészségügyi, az önkormányzati és a rendészeti tárca - vezetőitől a Tatárszentgyörgyön történtekről. Hozzátette: ezek alapján értékelik majd, hogy történt-e szakmai hiba. A kormányfő, valamint az igazságügyi és rendészeti miniszter bejelentette: összesen 14 milliárd forint plusztámogatást kap az idén a rendőrség. Gyurcsány Ferenc és Draskovics Tibor a kormánykabinet döntéseit ismertetve elmondta: 4 milliárd forintot uniós, 8 milliárdot pedig nemzeti forrásból biztosítanak, és megkapja a testület a korábban bejelentett 2 milliárd forintot is. Lázár János, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke szerint a rendőrség valódi megerősítése 33 milliárd forintba kerülne az idén.

Nem emelkedik áprilistól a gáz ára

Nem emelkedik áprilistól a földgáz fogyasztói ára, annak ellenére, hogy a forint-dollár árfolyam alakulása ezt indokolttá tenné - jelentette be az energiaügyi tárca vezetője. Molnár Csaba a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: azért döntöttek így, mert a kabinet arra számít, hogy a forint árfolyama erősödni fog, illetve a gáz világpiaci ára a következő negyedévben csökken. Korábban a Népszabadság kormányzati forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a mostani, ezer köbméterenkénti 475 dolláros gázár először 365, majd júliustól 260 dollárra esik vissza, ami a hatósági árak csökkentését indokolná. Közben Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője úgy nyilatkozott: pártja átverésnek tartja a kormány bejelentését, mivel a gázár-kompenzáció csökkentése miatt éppen a legkiszolgáltatottabb családok gázszámlája fog jelentősen növekedni.

Ötpárti egyeztetés a Reformszövetség javaslatairól

Valamennyi parlamenti frakció részt vesz azon a csütörtöki ötpárti egyeztetésen, amelyet az SZDSZ frakcióvezetője kezdeményezett a Reformszövetség javaslatairól. Kóka János úgy fogalmazott: ha megvalósítják az elképzeléseket, akkor új pályára állhat a gazdaság. A javaslatcsomagot az SZDSZ mellett az MDF is támogatja, a Fidesz és az MSZP azonban nem tartja kivitelezhetőnek.

Öt százalékos áfa a lakásfelújításra?

A lakóépületek felújításához kapcsolódó általános forgalmi adó 5 százalékra csökkentését javasolja az Országgyűlés Gazdasági és Informatikai bizottságának építőipari szekciója. A testület ülésén az ágazat helyzetének javítására decemberben létrehozott négypárti munkacsoport az áfa ideiglenes csökkentése helyett támogatható megoldásnak tartaná azt is, ha a felújítási költség 30-35 százalékát visszaigényelhetnék a személyi jövedelemadóból.

Ötéves mélyponton a BUX

Öt éves mélyponton zárt a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe; a BUX 4,2 százalékos csökkenéssel, 9.887 ponton fejezte be a kereskedést. Az index legutoljára 2004. február 24-én zárt 10 ezer pont alatt; az 1.420 forintos napi minimum szintet is elérő OTP papírok pedig nyolc éve, 2001. októberében jártak hasonló árfolyamon. Délután a bankrészvény esése meghaladta a 10 százalékot, ezért a kereskedést szüneteltetni kellett; a záróár 1515 forint volt.

Brüsszeli igen az ideiglenes programokra

Engedélyezi az Európai Bizottság a legfeljebb félmillió euró összegű támogatásra, valamint a kedvezményes kamatozású kölcsönökre vonatkozó magyarországi ideiglenes programokat. A testület ezzel két olyan intézkedést hagyott jóvá, amelyeket a kormány a gazdasági válság kezelése érdekében helyezett kilátásba.

Legyen nemzetközi bankfelügyeleti rendszer!

Határokon átnyúló bankfelügyeleti rendszer megteremtését javasolta a francia Jacques de Larosiere vezette munkacsoport; a szakértőket októberben bízta meg José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a pénzügyi felügyeletek tevékenységének áttekintésével. Az indítvány értelmében 4 év alatt kellene megvalósítani a reformot. Közben a brüsszeli testület versenyügyi, pénzügyi és belső piaci biztosa közös uniós elvek kidolgozását javasolta az elértéktelenedett vagy nagy kockázatú értékpapírok kezelésére. Szerintük enélkül nem állítható vissza a bankszektor iránti bizalom és a hitelezés megfelelő szintje, valamint lassabb lesz a válságból való kilábalás.

Lezuhant egy repülőgép Amszterdam közelében

Hollandiában 9 halálos áldozata és több mint 80 sérültje van az Amszterdam mellett történt repülőgép-szerencsétlenségnek. A Turkish Arlines Isztambulól érkező gépe - 135 emberrel a fedélzetén - leszállás közben zuhant le az amszterdami Schiphol repülőtér közelében, egy mezőn. A gép a becsapódás után 3 részre szakadt, de nem gyulladt ki. Ez a körülmény arra enged következtetni, hogy a Boeingnak közvetlenül a landolás előtt elfogyott az üzemanyaga. A gépnek nem volt magyar utasa.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×