eur:
389.2
usd:
361.74
bux:
68097.56
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Tatárszentgyörgy: ugyanaz a gyilkos fegyver, mint Nagycsécsen?

Nem indít belső vizsgálatot sem az Országos Mentőszolgálat, sem pedig az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság annak tisztázására, hogy történt-e szakmai hiba a tatárszentgyörgyi sérültek ellátásánál, illetve a tűzvizsgálatnál. A Pest megyei Rendőr-főkapitány kedden jelentette be, hogy belső vizsgálatot indít annak tisztázására, a szabályoknak megfelelően történt-e a helyszíni szemle a gyilkosság után.

Az Országos Mentőszolgálat szóvivője az InfoRádió megkeresésére elmondta: nem indítanak belső vizsgálatot annak tisztázására, hogy a szabályoknak megfelelően jártak-e el a helyszínre érkező mentősök Tatárszentgyörgyön.

Győrfi Pál tájékoztatása szerint az első mentőkocsi a riasztás után 18 perccel ért a helyszínre hétfőn hajnalban, de akkor már a kisfiú és az édesapja is halott volt.

Győrfi Pál azt követően beszélt erről, hogy az elhunytak rokonai bejelentették: feljelentik a rendőröket, a tűzoltókat és a mentősöket, mert szerintük egyik szervezet sem kívánta megerősíteni azt a tényt, hogy bűncselekmény történt. A helyszínre érkező rendőrök ugyanis először azt állapították meg, hogy elektromos zárlat okozta a lakástüzet, és füstmérgezés következtében halt meg a két ember.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője nem kívánt nyilatkozni, és nem adott interjút a Dabasi Tűzoltóparancsnok sem. A katasztrófavédelem szóvivője csupán annyit mondott, hogy mindenképp tájékozódnak az ügyben, de a folyamatokba nem tudnak beavatkozni, mert csak szakmai felügyelet gyakorolnak.

A Pest megyei Rendőr-főkapitány kedden rendelt el belső vizsgálatot annak kiderítésére, hogy a tragédia után nem sokkal a helyszínre érkező rendőrök úgy vélték, elektromos zárlat okozta a tüzet. Emiatt nem zárták körbe a bűncselekmény helyszínét sem.

Kései helyszínelés

A nyomozók csak másnap szállták meg a családi házat, miután a család tagjai a ház körül négy töltényhüvelyt is találtak, valamint a dabasi tűzoltóparancsnok a ház körül egy benzines kannát. Az InfoRádió úgy tudja, azonnal jelezte az illetékeseknek, hogy apa és fia nem füstmérgezés következtében halt meg.

A Népszabadság információi szerint a nyomozók két-három embert is keresnek a tatárszentgyörgyi gyilkosság ügyében. A lap rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írja, hogy ugyanolyan kaliberű vadászfegyverrel lőttek Tatárszentgyörgyön, mint novemberben a Borsod megyei Nagycsécsen. Erre utalhat az Országos Rendőr-főkapitány nyilatkozata is, hogy összefüggés lehet a nagycsécsi és a mostani ügy között.

A Blikk című napilap arról számolt be, hogy a támadók ketten voltak, egyikük a tetőre dobta a benzines palackot, majd amikor a bent lakók kimenekültek a házból, egy duplacsövű vadászpuskával a bejárattól mintegy öt méterre lőttek a menekülőkre. Az első lövés a férfit érte, testébe öt sörét hatolt, a kisfiúéba 18. A kislányt négy sörét érte, ő túlélte a támadást.

Az ügyet egyébként a Nemzeti Nyomozó Iroda vizsgálja. A múlt évben 16 alkalommal követtek el romák sérelmére kézigránátos, lőfegyveres és Molotov-koktélos támadásokat. A bűncselekmények felderítésére egy 50 fős külön nyomozócsoport alakult, amelyet a Nemzeti Nyomozó Iroda szakemberei vezetnek. Eddig nem találták meg az elkövetőket egyik ügyben sem.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 16:15
×
×
×
×