eur:
389.34
usd:
362.38
bux:
67961.02
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Bokros még nem is tud róla, hogy az MDF Brüsszelbe küldené

Az MDF elnöke megerősítette azt a lapértesülést, hogy a párt Bokros Lajos közgazdászt felkéri az Európai Parlamenti választás MDF-es listavezetőjének. Elmondta ugyanakkor azt is, hogy az egykori pénzügyminiszter még nem tud arról, hogy pártja Brüsszelbe küldené őt.

Az MDF elnöksége Dávid Ibolya megfogalmazása szerint zseniálisnak tartja az ötletet, hogy Bokros Lajos közgazdász legyen az európai parlamenti választás MDF-es listavezetője. A politikus ugyanakkor elmondta azt is: Bokros Lakos jelenleg Ukrajnában van, és még nem egyeztettek vele, de a jövőben felveszik vele a kapcsolatot.

Dávid Ibolya szerint a hír hamar látott napvilágot, ők későbbre tervezték a bejelentést, a párt kampánynyitóját is csak március 28-ára tették.

Megjegyezte: Magyarország válságkezelésre szorul, és ebben vitathatatlan tapasztalata van Bokros Lajosnak, akinek a gondolkodása és elvei sokszor ugyan nem voltak azonosak az MDF-ével, de a szociális piacgazdaság kialakításában egyetértés volt, és a Reformszövetség munkája is az egymásra találást hozta.

Az MDF szerint a magyarországi válságkezelés pártok felett álló kérdés, amelyre gyors intézkedésekkel lehet válaszolni. Arra a kérdésre, hogy Bokros Lajos személye a párton belül megosztottságot váltott-e ki, az elnök azt mondta: mindig vannak ellenvélemények, de szerinte meg tudja győzni az ellenzőket.

Az InfoRádió azt firtatta, hogy ha a legnagyobb magyarországi válságmenedzsernek Bokros Lakost tartja az MDF, miért küldené ki Brüsszelbe. Erre a pártelnök azt válaszolta: mert mindkét helyen szükség van rá.

Nézőpont Intézet: Bokros jelölésével nincs veszítenivalója az MDF-nek

Bokros Lajos tervezett indításával az MDF lemondani látszik az előző kampányait meghatározó "új jobboldal" jelszaváról, így a "konzervatív" önmeghatározást a "reformpárt" ars poeticája válthatja fel - derül ki a Nézőpont Intézet aktuális elemzéséből. Dávid Ibolya szerint viszont törvényszerű volt az elmúlt időszakban az MDF, a Reformszövetség és Bokros Lajos egymásra találása.

Az MDF a 2004-es európai parlamenti kampánya óta olyan stratégiát alkalmazott, amely kiemelt célként kezelte a Fidesz mérsékelt választóinak elhódítását - hívja fel a figyelmet a Nézőpont Intézet anyaga, amely azonban azt is megállapítja, hogy a liberális pénzügypolitikus jelölésével immár nem értelmezhetők a 2004-ben és 2006-ban is sikeres "új jobboldal" és "európai konzervatív" jelszavak.Az elemzés szerint ezzel véglegesnek tűnik a retorikai fordulat, mellyel az MDF a középosztály érdekvédelme helyett a radikális reformok pártjaként határozza meg magát.

A váltással az MDF-nek nincs veszítenivalója. Egyrészt a párt tartósan a parlamenti küszöb alatt szerepel a közvélemény-kutatásokban, a közbeszédben pedig egyre kevesebben számolnak bejutásra esélyes erőként vele. Másrészt a többi párttal összehasonlítva a kispárt rendelkezik a szociológiai, demográfiai és értékválasztási szempontból legkevésbé karakteres választói bázissal, így az MDF kommunikációs stratégiájának nem szabnak határt egyértelmű ideológiai keretek.

Az intézet azt is megállapítja, hogy ha Bokros Lajos elfogadja a listavezetői helyet, akkor az MDF elsősorban az SZDSZ-től vihet el szavazatokat, mert ugyan a volt pénzügyminiszter megítélése a magyar nyilvánosságban ellentmondásos, az elsősorban nagyvárosi, liberális gazdaságpolitikát pártoló, technokrata értékrendű választók számára mégis vonzó alternatíva lehet. E célcsoportok azonban egybeesnek az SZDSZ potenciális szavazóival - mutat rá az elemzés, amely az MDF-nek a szabad demokratákkal folytatott rivalizálását szélesebb összefüggések közé is helyezi.

Mint írják, az MDF-nek már 2008 áprilisa, a szabad demokratáknak a koalícióból való kilépése óta a liberálisokkal kell küzdenie a hiteles ellenzéki kispárt szerepének megszerzéséért, így a szocialista kormánnyal ellenszenvező, ám a Fideszt sem támogató választók szimpátiájáért.

Az EP-kampány ezért könnyen a "reformpárti" MDF és a régóta hasonló retorikát alkalmazó SZDSZ túlélési versenye lehet - emelik ki az elemzésben.

Törvényszerű egymásra találás

Törvényszerű volt az elmúlt időszakban az MDF, a Reformszövetség és Bokros Lajos egymásra találása - jelentette ki Dávid Ibolya budapesti sajtótájékoztatóján.

Az MDF elnöksége kedden döntött arról, hogy Bokros Lajos volt pénzügyminisztert kérik fel, legyen az európai parlamenti (EP) választásokon a párt listavezetője. A döntés okaként az MDF elnöke azt mondta: válságkezelésre szorul Magyarország és az Európai Unió is, a válságkezelésben pedig vitathatatlan tapasztalata van Bokros Lajosnak. Hozzátette: megtiszteltetés lenne az MDF számára, ha Bokros Lajos személyes szerepet vállalna a normális Magyarország megteremtésében.

Törvényszerű volt az MDF, a Reformszövetség és Bokros Lajos egymásra találása, hiszen ők azok a gondolkodók, akik elkötelezettek abban, hogy programokkal, gyors intézkedéssel, válságkezeléssel lehet ma leginkább szolgálni Magyarországot - jelentette ki Dávid Ibolya.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×