eur:
389.63
usd:
362.78
bux:
67980.8
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Barroso lehűtötte a gyors magyar euróbevezetési reményeket

2011-es euróbevezetést tart elképzelhetőnek a kormány, ha az Európai Unió - teljesítve a magyar kérést - lerövidíti a közös fizetőeszköz átvételének folyamatát. A miniszterelnök az Európai Bizottság elnökét győzködte Brüsszelben ennek szükségességéről, aki viszont egyelőre elzárkózott a könnyítéstől.

Nyugat-Európa érdeke is a világválság kezelése kapcsán, hogy az eurózónán kívül lévő uniós tagállamok is minél előbb átvegyék a közös fizetőeszközt - mondta kedden Brüsszelben a miniszterelnök, miután találkozott az Európai Bizottság elnökével. Gyurcsány Ferenc ezt követően az InfoRádiónak azt mondta, az euró bevezetéséhez szükséges gazdasági kritériumokon nem hajlandó enyhíteni a közösség, a technikai feltételekkel kapcsolatban azonban ezt megtehetné.

Miért kell feltétlenül válság idején két évig "előszobázni", mielőtt valaki belép az eurozónába, az úgynevezett ERM-II rendszerbe? - tette fel a kérdést a kormányfő.

Az Európai Bizottság elnöke azt mondta, a testület nem kompetens ebben dönteni, de mint José Manuel Barroso jelezte, más országok is tudták teljesíteni a feltételeket.

Az EU segít, de...

"Az új tagállamok közül már sokan tagjai az eurózónának. Miért? Mert megtették a dolgukat. Úgyhogy az euró átvétele, és előtte a feltételek teljesítése főként a csatlakozni vágyó országok felelőssége. Ez nyilvánvaló. Értem én, hogy sok tagállam minél előbb euróval szeretne fizetni, mi, az Európai Bizottság is ezt szeretnénk. Segítünk is a csatlakozni akaró tagállamoknak, de az erőfeszítéseket maguknak kell megtenniük" - mondta a testület elnöke.

Mindettől függetlenül a pénzügyminiszter bizakodó. Veres János a köztelevízió kedd esti műsorában azt mondta, a válság miatt nincs kizárva, hogy az Európai Unió változtat az eddigi gyakorlatán.

Veres János kiemelte: ha Magyarország az eredeti terveknek megfelelően úgy alakítja gazdaságpolitikáját, hogy teljesíthetőek legyenek az ERM II-es mechanizmus feltételei az idei év végére, akkor teljesen reálisan ehhez képest két év múlva válhat valósággá az euró bevezetése.

A jelenlegi szabályok szerint, ha egy uniós tagállam 3 százalék alá csökkenti az államháztartás GDP arányos hiányát, kérvényezheti felvételét az ERM II-es árfolyam-mechanizmusba. Itt a jelöltnek két évet kell eltöltenie, mialatt egy sávban rögzítik a nemzeti valutája árfolyamát. A két év alatt viszont teljesítenie kell a többi maastrichti kritériumot, és csak ez után vezetheti be az eurót.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×