eur:
388.95
usd:
360.7
bux:
68440.67
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Agyonlőtték az áldozatokat Tatárszentgyörgyön - képek

Agyonlőtték azt a kisfiút és édesapját, akiknek holttestét egy tatárszentgyörgyi lakástűz során találták meg hétfőre virradóra - közölte a boncolási jegyzőkönyv eddigi eredményét ismertetve a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi vezetője, Papp Péter. Az országos rendőrfőkapitány az ügyben tízmilliós nyomravezetői díjat ajánlott fel. A bűncselekmény további nyomozását a Nemzeti Nyomozó Iroda veszi át.

Papp Péter ezredes kiemelte: az apán és a kisfiún fegyverből származó lövésnyomokat találtak az orvos szakértők, így megállapították, hogy halálukat erőszak okozta. Hozzátette: a végleges boncolási eredményre még órákig kell várni.

Arra kérdésre, hogy milyen fegyverrel követték el a támadást, és hány lövés érte a két áldozatot, a nyomozás érdekeire hivatkozva az ezredes nem kívánt válaszolni.

Közlése szerint az elsődleges tűzvizsgálat elektromos tüzet állapított meg, ezért közigazgatási eljárásban indítottak vizsgálatot, majd miután a halottszemle során lövésnyomokat fedeztek fel az áldozatokon, azonnal átminősítették a nyomozást emberölési ügyre. Azt még vizsgálják, hogy a tűz valójában mitől keletkezett.

Papp Péter közlése szerint a támadás során két másik kisgyermek is megsérült, őket a fővárosi Heim Pál, illetve a hozzá tartozó Madarász utcai klinikára szállították a mentők a gyermekek édesanyjával együtt, aki az eddigi hírekkel ellentétben nem sérült meg. Az ezredes cáfolta, hogy a sokkos állapotba került édesanyát keresik a rendőrök, mert - mint egyes sajtóhírekben szerepelt - eltávozott az egészségügyi intézményből.

Harmat György, a Heim Pál Gyermekkórház főigazgatója tudatta: mind a két gyerek jó általános állapotban van. Arra kérdésre, hogy a két kisgyermek milyen sérüléseket szenvedett, nem válaszolt.

<

Két embert megöltek Tatárszentgyörgyön (képgaléria)

Korábban az országos főpaitány még csak annyit mondott: "Nem tudom cáfolni, hogy lövésnyomok találhatók a Tatárszentgyörgyön elhunytakon".

Bényi Mónika, a Pest megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az InfoRádiónak azt mondta, a kiégett ház közelében töltényhüvelyeket találtak, de arra egyelőre nem tudott válaszolni, hogy van-e dulakodásra utaló jel.

Két áldozat, hárman megsérültek

Tatárszentörgy cigánytelepén, a falu szélén lévő, erdő melletti házban történt a tragédia hétfő hajnalban, egy ötéves kisfiú és 28 éves édesapja meghalt. A tűzben egy 3 éves és egy 6 éves gyermek, valamint az édesanyjuk is megsérült.

A ház tetőszerkezete teljesen kiégett, a tető beszakadt, a mennyezetet beomlott, így a berendezési tárgyak egy része is megégett.

Szemtanúk elmondása szerint a támadás éjjel egy óra körül történt, lövéseket hallottak és lángokat láttak, erre rohantak ki otthonukból és próbáltak a család segítségére sietni. Arról is számoltak be, hogy az apa ölében fogta kisfiát, amikor menekült az égő házból, a lövések ekkor érték mindkettejüket. Az apa a bejárati ajtótól mintegy 15 méterre eshetett össze, őt és gyermekét a szomszédok próbálták elsősegélyben részesíteni.

Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke és Mohácsi Viktória SZDSZ-es európai parlamenti képviselő a helyszínen szerzett rendőrségi információkra alapozva azt közölte, hogy agyonlőtték az ötéves kisfiút és édesapját, miután Molotov-koktéllal gyújtották fel a családi házat.

A roma vezetők párhuzamot vontak a tavaly november elején, Nagycsécsen történt kettős gyilkossággal, amikor hasonló körülmények között, szintén sörétes fegyverrel lőttek agyon egy cigány testvérpárt, miután rájuk gyújtották a házukat. A rendőrség az akkori ügyben 10 millió forint nyomravezetői díjat tűzött ki, de eddig nem jutottak az elkövetők nyomára.

Szimpatikus család

Berente Imréné, a település polgármestere az Indexnek azt mondta: a család 50 ezer forintos gyorssegélyt kapott, és a Vöröskereszttől még fognak kapni ruhákat, illetve az önkormányzat anyagi segítséget nyújt majd a temetéshez. "Nagyon szimpatikus fiatal család volt" - mondta az áldozatokról a polgármester, hozzátéve: "szocpol lakásban laktak, viszonylag rendezett anyagi körülmények között, legalábbis hozzám nem jártak segélyért".

Tatárszentgyörgy cigány kisebbségi önkormányzatának elnöke döbbenten áll az eset előtt. Zsigár Angéla az Indexnek elmondta, hogy egy rendkívül nyugodt családról van szó, nem tud róla, hogy lennének ellenségeik. Zsigár Angéla közölte: a ház teteje teljesen leégett, beszakadt, a falon pedig lövedékek okozta lyukakat lehet látni, amelyek vadászpuskából származnak. Tatárszentgyörgyön azt beszélik, hogy mindkét halálos áldozat testében találtak lövedéket. Zsigár Angéla azt mondta, hogy az édesanyát a két gyerekkel rokonok fogadják be, és a településen gyűjtenek adományt is nekik.

Felvonult a Magyar Gárda a településen

A Pest megyei településre 2007 végén a Magyar Gárda hirdetett vonulást a településre. A gárda a "vidék közbiztonságáért" tartott rendezvényre kért engedélyt, amit előbb megadott a település polgármestere, majd visszavont, mert a szervezet félrevezette az önkormányzatot, és a területet nem a kért célra, hanem a roma bűnözés és a roma társadalom elleni demonstrációra kívánják felhasználni. Végül 2007. december 9-én délelőtt előbb a romák, délután a Magyar Gárda tartott itt felvonulást.

A Fővárosi Főügyészség a tatárszentgyörgyi felvonulás után döntött arról, hogy a bíróság előtt kezdeményezi a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesület feloszlatására irányuló pert. A Fővárosi Bíróság tavaly december 18-án első fokon, nem jogerősen, a tatárszentgyörgyi vonulásra hivatkozva oszlatta fel az egyesületet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×