eur:
386.06
usd:
355.21
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Eljutott a magyar határig a veszélyes parazita

A Népszabadság számol be arról, hogy veszélyes paraziták hordozására képes trópusi csigafaj első európai megtelepedését fedezték fel magyar kutatók a magyar-román határtól mintegy 50 kilométerre fekvő Bihar megyei Robogányban.

A Biomphalaria tenagophila nevű dél-amerikai tányércsiga-faj egyike a vérmétely-kór ismert köztigazdáinak. A betegség a malária után a legtöbb embert fertőző parazitás bántalom napjainkban. A Robogányban felfedezett populáció pillanatnyilag nem jelent közvetlen közegészségügyi veszélyt.

A Magyar Nemzet cikke szerint a válságköltségvetés drasztikusan csökkentené jövőre a sérült gyerekek korai fejlesztésére szánt összeget. Az elvonás ijesztő mértékű: akár hatodára csökkenhet a fejlesztésre adott pénz, s ennek következtében a rendszer működésképtelenné válhat. A gyógypedagógusok petícióban tiltakoznak a terv ellen, és levélben kérték az összes parlamenti képviselőt, hogy ne szavazzák meg a módosítást,

Az Index a hitelek áráról készített összefoglalást. Az internetes lap azt írja: a forintgyengülés, a bankok bizalmatlansága, a jegybanki kamatemelés, a devizapiac befagyása miatt jelentősen emelkedtek a hitelek kamatai. Különösen megdrágult a frankhitel, ami azt jelenti, hogy a pénzintézetek már nem is akarnak svájci frank alapú kölcsönöket adni. Nem ritka a 10-12 százalékos kamat sem.

A Világgazdaság arról ír, hogy átrendeződhet a gyógyszergyártók piaci részesedése. A két tőzsdei gyógyszercég közzétett gyorsjelentése azt mutatja: a pirulagyártók válsággal kapcsolatos, nyugalomra intő nyilatkozatai nem csupán a kincstári optimizmusból fakadtak. A recesszió még nem éreztette hatását a hazai gyógyszerpiacon, a börzei szereplők exporteredményei szerint pedig nincs ok aggodalomra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"Nagy erejű ütközés történt" - folyik a keresés a verőcei hajótragédia után

Már inkább az áldozatok kereséséről szól a kiterjedt kutatás a Dunán - mondta a Pest Vármegyei Kutató-Mentő Szolgálat vezetője az M1 televízióban hétfő reggel. Egy ember kimenekült, két holttest megvan, a többiek nincsenek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Mutatjuk, hol indultak el idén az ország legnagyobb beruházásai

Mutatjuk, hol indultak el idén az ország legnagyobb beruházásai

Bár a magasépítési szektor még mindig küzd a kihívásokkal, a mélyépítés láthatóan kezd magára találni. Az EBI legfrissebb Építésaktivitási Jelentése alapján megnéztük, hogy indult az idei év a hazai építőiparban. A jelentésből kiderül, hol vannak és melyek az ország legnagyobb idén elindult beruházásai, hogyan teljesített Budapest, és mik azok a régiók, ahol továbbra is alacsony az építkezések volumene.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×