eur:
404.24
usd:
373.86
bux:
74122.77
2024. október 29. kedd Nárcisz

Gyurcsány újabb egyeztetésre hívta Orbánt - a nap hírei

A kormányfő levélben kérte a Fidesz elnökét, hogy vegyen részt az általa kezdeményezett gazdasági csúcstalálkozón, az ellenzéki párt gazdasági bizottsági tagjait küldi az egyeztetésre. Csökkentené az adminisztrációs terheket és javítaná az ellenőrzést az uniós források hatékonyabb felhasználása érdekében az Állami Számvevőszék elnöke. Washington szerint sok kérdésben egyetértésre juthat az Európai Unió és az Egyesült Államok a pénzpiaci válsággal kapcsolatos teendőkkel összefüggésben. A nap hírei 2008. november 8-án, szombaton.

A kormányfő levélben kérte a Fidesz elnökét, hogy vegyen részt a gazdasági csúcstalálkozón a Parlamentben és ismertesse pártja elképzeléseit a pénzügyi kihívások kezelésére. Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: a legnagyobb veszélyt abban látja, hogy a csökkenő piaci kereslet és beszűkülő pénzügyi lehetőségek nyomán munkahelyek szűnhetnek meg, ezért kíváncsi mit javasol Orbán Viktor ennek megakadályozására. A Fidesz válaszában közölte: a nemzeti csúcson már megtették válságkezelési javaslataikat, a gazdasági bizottság kibővített ülésén pedig a testület fideszes és KDNP-s tagjai vesznek részt.

A Fidesz frakcióvezetője szerint 2 évvel az őszödi beszéd után a kormányfő nem tarthat igényt arra, hogy higgyenek neki, amikor összefogást szorgalmaz a bajban. Navracsics Tibor a Fidesz országos választmányának ülésén azt mondta: Gyurcsány Ferenc egy olyan válság megoldásában vár támogatást, amelyet ő maga okozott; és amelyről azt gondolta, hogy a Nemzetközi Valutaalap pénzügyi segítsége majd megoldja, miközben senki nem törődik majd a kormány teljesítményével. Navracsics Tibor megismételte a Fidesz kétszer ötmilliárd eurós növekedési csomagról szóló javaslatát, amelyben ötmilliárd az adócsökkentést, a másik ötmilliárd pedig a kis- és közepes vállalkozások uniós támogatását szolgálná.

Csökkentené az adminisztrációs terheket és javítaná az ellenőrzést az uniós források hatékonyabb felhasználása érdekében az Állami Számvevőszék elnöke. Kovács Árpád - aki a Magyar Pénzügyi - Gazdasági Ellenőrök Közhasznú Egyesületének tanácskozásán vesz részt Balatonfüreden - az InfoRádióban úgy vélte: Magyarország uniós viszonylatban jól él a lehetőségeivel, de még nagyobb hatásfokú forrásfelhasználásra van szükség, hogy ledolgozza hátrányát. Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára a tanácskozáson a pénzügyi stabilitás megteremtését hangsúlyozta. Hozzátette: ehhez az kell, hogy legyen elfogadott költségvetése az országnak.

Aláírásgyűjtést kezdeményezett a Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Orvosok Szövetsége annak érdekében, hogy megtudják: mekkora a támogatottsága az orvosszakszervezetek tagságán belül annak a kezdeményezésnek, amely a kötelező munkaórán felüli önkéntes munka bojkottját célozza meg. A két szervezet ezt a mai nagygyűlésen jelentette be. Éger István, a MOK elnöke a rendezvényen azt mondta: az ágazatban évek óta zajló folyamatok veszélyeztetik az orvosok egzisztenciáját, az új költségvetés elfogadása pedig reálértéken bércsökkenést eredményez számukra. A tanácskozáson részt vett Székely Tamás egészségügyi miniszter is, aki azt mondta: a pénzügyi válság miatt megváltoztatott költségvetésben is nominálértéken 10-15 milliárd forinttal több jut az egészségügyi kasszába jövőre, mint idén.

A Fidesz Bácskai Jánost indítja a IX. kerületi időközi országgyűlési képviselőválasztáson, amelyet az SZDSZ-es Gegesy Ferenc lemondása miatt tartanak januárban. Az MSZP Bánsághi Tamást, az SZDSZ pedig John Emesét indítja a január 11-ei időközi országgyűlési képviselőválasztáson.

A budapesti Kossuth téren több mint ezer futball szurkoló tiltakozott az egy héttel ezelőtti dunaszerdahelyi szlovák hatósági fellépés miatt. A drukkerek bejelentették, hogy össz-szurkolói tábort alakítanak, és egy, a miniszterelnöknek címzett tiltakozó petíciót adtak át a Miniszterelnöki Hivatal képviselőjének, majd a demonstráció békésen véget ért. Egy héttel ezelőtt a dunaszerdahelyi stadionban a Slovan Bratislava elleni mérkőzés alatt kommandósok hatoltak be a magyar szurkolók szektorába: 50 ember megsérült, köztük magyar állampolgárok is. A kormány azonnali vizsgálatot kért a szlovák hatóságoktól a rendőri fellépés jogszerűségéről.

Biztonságos Böngészésért néven szűrőprogramot fejlesztett a Budapesti és az Országos Rendőr-főkapitányság támogatásával egy civil szervezet a gyerekeket interneten érő zaklatás és a káros vagy nem nekik való tartalmak kiszűrése érdekében. A programot Tóth Gábor, budapesti rendőrfőkapitány és Schiroky Vilmos, a BB projektkoordinátora mutatta be Budapesten. A BB lényege, hogy a szülők beállíthatják azokat a szavakat, amelyek felbukkanása esetén a program letiltja a weboldal vagy csevegés használatát. A BB-t magánemberek és iskolák is ingyen letölthetik a www.biztonsagosbongeszes.org honlapról.

Washington szerint sok kérdésben egyetértésre juthat az Európai Unió és az Egyesült Államok a pénzpiaci válsággal kapcsolatos teendőkkel összefüggésben. Ezt Dana Perino elnöki szóvivő mondta a jövő héten washingtonban tartandó nemzetközi csúcsértekezlet előtt. Pénteken az Európai Unió informális brüsszeli csúcsértekezletén elhangzott: a közösség határozott döntéseket vár a pénzügyi renszer reformjának elindítására összehívott jövő heti tanácskozástól.

Haitin már 80 fölé emelkedett az összeomlott iskolaépületben meghalt emberek száma. A hivatalos jelentések szerint az áldozatok között sok a gyerek. Eddig 107 sérültet vittek kórházba, de még többen lehetnek a romok alatt. A baleset tanítási időben, pénteken délelőtt történt; az iskolába 700 gyerek járt, de senki sem tudja, hogy éppen mennyien voltak a katasztrófa idején az épületben.

Címlapról ajánljuk
Rodri kapta az Aranylabdát, a Real Madrid díjait senki sem vette át

Rodri kapta az Aranylabdát, a Real Madrid díjait senki sem vette át

Rodri, a Manchester City spanyol Európa-bajnoka kapta a 2024-es Aranylabda-díjat. Lamine Yamal volt a legjobb fiatal játékos, Emiliano Martínez a legjobb kapus, Carlo Ancelotti a legjobb edző, a Real Madrid a legjobb csapat a férfi futball 2023–2024-es idényében. Harry Kane és Kylian Mbappé közösen kapták a Gerd Müller-díjat. A Real Madrid küldöttsége nem vett részt a gálán, tiltakozva amiatt, hogy nem Vinícius Júnior kapta a legnagyobb presztízsű díjat.

Vámosi Péter az F1-es szezon hajrájáról: még négyen nyerhetnek, de ez Verstappen és Norris között dől majd el

Négy versennyel – és további két sprintfutammal – a szezon zárása előtt megjósolhatatlan, hogy Max Verstappen vagy Lando Norris lesz-e a világbajnok – mondta az InfoRádióban a Motorsport Online főszerkesztője. A szakíró szerint még akár a Ferrari is reménykedhet a konstruktőri vb-címben, de nagyon meglepő számára, hogy az olasz istálló nem jelöli ki Charles Leclerc-t kedvezményezett pilótának Carlos Sainzcal szemben.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×