eur:
404.24
usd:
373.86
bux:
74122.77
2024. október 29. kedd Nárcisz

Az oktatás lehet a következő forró pont

A Magyar Nemzet információi szerint még idén megszavazhatja a parlament azt az indítványt, amely elősegíti a magánosítást a felsőoktatási szférában. Lapszemle.

A vállalkozást képviselő ügyvéd nem tud arról, hogy az UD. Zrt. ügyében a rendőrség mit végzett. A Nemzeti Nyomozó Iroda egyelőre hallgat. Az eljárás megindulása óta csaknem két hónap telt el. Gyanúsított még nincs - így foglalja össze a Népszabadság az ügy eddigi állását.

"Az ügyben - tekintettel a folyamatban lévő nyomozás érdekeire - nem kívánunk nyilatkozni" - ezt a választ kapta a lap az UD Zrt. állítólagos törvénysértő adatgyűjtési akciói miatt eljáró Nemzeti Nyomozó Irodától.

Futó Barnabás, az UD Zrt. jogi képviselője a Népszabadságnak azt mondta: úgy értesült, hogy Dávid Ibolya MDF-elnök által magántitok jogosulatlan megszerzése miatt tett feljelentést már jogerősen elutasították.

Szocialista forrásból származó értesülésekre hivatkozva a Magyar Nemzet arról ír, hogy a kormány álláspontját képviselő oktatási miniszter már megállapodott arról, hogy a parlamenti szavazáson támogatni fogja elődje, a liberális Magyar Bálint felsőoktatási magánosítást elősegítő javaslatát. Bár korábban Hiller István ezzel ellentétes nyilatkozatokat tett, és az MSZP is el akarta halasztani az indítvány parlamenti vitáját, az egyezség értelmében még idén decemberben megszavazhatja a Ház az SZDSZ volt szakminiszterének indítványát.

Tovább tetézte aggodalmukat, hogy az összes oktatási szervezet, a hallgatók és az oktatók is felháborodottan tiltakoznak a javaslat ellen, sőt az egységes közszolgálati sztrájkbizottság felveszi követelései közé a tervezet visszavonását. Közben heves tiltakozást váltott ki a szülők körében az egyetemi vezetőket tömörítő Magyar Rektori Konferencia javaslata, amely a jövő évtől 160 pontról 200-ra emelné az egyetemeken a bejutási küszöböt.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rodri kapta az Aranylabdát, a Real Madrid díjait senki sem vette át

Rodri kapta az Aranylabdát, a Real Madrid díjait senki sem vette át

Rodri, a Manchester City spanyol Európa-bajnoka kapta a 2024-es Aranylabda-díjat. Lamine Yamal volt a legjobb fiatal játékos, Emiliano Martínez a legjobb kapus, Carlo Ancelotti a legjobb edző, a Real Madrid a legjobb csapat a férfi futball 2023–2024-es idényében. Harry Kane és Kylian Mbappé közösen kapták a Gerd Müller-díjat. A Real Madrid küldöttsége nem vett részt a gálán, tiltakozva amiatt, hogy nem Vinícius Júnior kapta a legnagyobb presztízsű díjat.

Vámosi Péter az F1-es szezon hajrájáról: még négyen nyerhetnek, de ez Verstappen és Norris között dől majd el

Négy versennyel – és további két sprintfutammal – a szezon zárása előtt megjósolhatatlan, hogy Max Verstappen vagy Lando Norris lesz-e a világbajnok – mondta az InfoRádióban a Motorsport Online főszerkesztője. A szakíró szerint még akár a Ferrari is reménykedhet a konstruktőri vb-címben, de nagyon meglepő számára, hogy az olasz istálló nem jelöli ki Charles Leclerc-t kedvezményezett pilótának Carlos Sainzcal szemben.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×