eur:
389.66
usd:
362.58
bux:
68688.75
2024. május 8. szerda Mihály

Ismét többet kell fizetni a fővárosi távhőért - a nap legfontosabb hírei

A Semmelweis Egyetem rektora szerint nem számíthatnak uniós forrásokra a felsőoktatási intézmények a vagyontörvény rendelkezései miatt, novembertől várhatóan 8,8 százalékkal emelkedik a távhő díja Budapesten, másodfokú hőségriasztást rendelt el péntektől az országos tisztifőorvos.

Damoklész kardja az egyetemek felett

A Semmelweis Egyetem rektora szerint veszélybe kerülhet a felsőoktatási intézmények jövője a közelmúltban elfogadott vagyontörvény rendelkezései miatt. Tulassay Tivadar az InfoRádióban azt mondta: az új szabályozás szerint az egyetemeknek és főiskoláknak bérleti díjat kell fizetniük a közfeladatok ellátására 80-100 éve használt épületeik után. Hozzátette: a vagyontörvény alapján a kezelésükben maradt ingatlanok értékesítéséből származó pénz sem az intézményeket illeti, így azt nem fordíthatják az uniós pályázatok önrészének teljesítésére. Tulassay Tivadar felhívta a figyelmet arra, hogy így várhatóan egyáltalán nem kapnak majd forrásokat Brüsszeltől.

Drágulás

November elsején várhatóan 8,8 százalékkal emelkedik a távhő díja a gázár októberi növekedése miatt Budapesten - közölte a Főtáv Zrt. vezérigazgatója. Kovács Lajos az InfoRádióban azt mondta: a változtatás mintegy 240 ezer háztartást érint. A vezérigazgató szólt arról is, hogy az emelkedéssel a távfűtési számla összege egy átlagos lakásban havi ezer forinttal lesz több. Budapesten legutóbb a múlt hónap elején emelkedett 5,5 százalékkal a távhődíj.

Programvita

Lezárult a Biztonság és Partnerség nevű, egészségügyi programtervezet társadalmi vitája; a koncepciót véleményező szervezetek nagy része támogatja az irányelveket - közölte az egészségügyi miniszter. Székely Tamás a kormányszóvivői tájékoztatón hangsúlyozta: céljuk a szűrések és a betegségmegelőzés rendszerének erősítése, a nemzeti programok újratervezése és az egészségnevelés. Mikola István fideszes országgyűlési képviselő szerint a program szakmailag megalapozatlan, és csak a kormány túlélését szolgálja.

Arattak

Összesen 7,9 millió tonna kalászos gabonát takarítottak be Magyarországon a nyáron, a termény 75 százaléka jó vagy kiváló minőségű. Erről a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter beszélt a kormányszóvivői tájékoztatón. Gráf József azt mondta: a búza, árpa, zab, rozs és tritikálé mennyisége 41 százalékkal haladja meg a tavalyit, és 23 százalékkal múlja felül az elmúlt 5 év termésátlagát.Okmányzavar

Az Országgyűlés emberi jogi bizottságának fideszes elnöke szerint lejáratja Magyarországot a kormány azzal, hogy nem ismeri el a tibeti emigráció tagjainak kiállított hivatalos indiai okmányt. Balog Zoltán szégyennek nevezte, hogy a Nobel-békedíjas dalai láma a hatályos törvények szerint nem utazhat be Magyarországra. Az igazságügyi tárca ígéretet tett a kérdés rendezésére.

Almabéke

Aláírták az ipari alma felvásárlási áráról és az állami támogatásról szóló megállapodást a Magosz vezetői, valamint az agrártárca vezetője. Az egyezség alapján a léalma kilójáért 9 eurócentet, vagyis mintegy 21 forint 40 fillért fizetnek a feldolgozók a gazdáknak, emellett a tárca hektáronként 70 ezer forinttal támogatja az almatermelőket a tavalyi fagykárok miatti többletkiadások kompenzálására. Közben a magyar tulajdonban lévő iparialma-feldolgozó üzemek tiltakoznak a megállapodás ellen, amely - szerintük - a hazai cégek csődjét okozza.

Illegális készítmények

750 tonna fogyasztásra alkalmatlan gyümölcslevet és paradicsomsűrítményt találtak a hatósági állatorvosok egy telephelyen Szobon. Helik Ferenc, a Fővárosi és Pest megyei helyettes főállatorvos az InfoRádióban azt mondta: a hétfőtől érvényes élelmiszerbiztonsági törvény alapján az érintett cég vezetője több 100 millió forintos bírságra számíthat. Közben a Csongrád megyei főállatorvos arról számolt be, hogy csaknem 4 ezer üveg savanyúságot foglaltak le egy illegális feldolgozó üzemben Öttömösön. Szigeti Sándor közölte: a termékekből nagy valószínűséggel a fogyasztókhoz is került.

Kánikulariadó

Másodfokú hőségriasztást rendelt el péntektől vasárnapig az országos tisztifőorvos. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Kommunikációs Főosztálya közölte: az intézkedés oka, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján a következő napokban erőteljes felmelegedés várható.

Paralimpiai zászlók

Felvonták a magyar zászlót Pekingben, a sportolóknak és kísérőiknek otthont adó paralimpiai faluban. A versenyzők közül hét vívó és egy erőemelő szombaton, a játékok megnyitójának napján érkezik a kínai fővárosba, velük együtt összesen harminchárom sportoló képviseli Magyarországot a XIII. nyári paralimpián.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×