eur:
400.09
usd:
367.04
bux:
74736.55
2024. október 15. kedd Teréz

Ellentmondó nyilatkozatok a pneumococcus-vakcináról - a nap hírei

Ellentmond a kormányszóvivő hétvégi nyilatkozatának a pneumococcus elleni vakcinával összefüggő keddi egészségügyi minisztériumi közlemény. Csaknem 80 milliárd forintot fordít az állam a következő években iskolafelújításokra. Intenzív egyeztetések folynak az október elsejétől hatályos új gázárakról. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében már három helyszínen tart a helyi almatermelők alacsony felvásárlási árak miatt meghirdetett blokádja.

Ellentmond a kormányszóvivő hétvégi nyilatkozatának a pneumococcus elleni vakcinával összefüggő mai egészségügyi minisztériumi közlemény. Daróczi Dávid vasárnap azt mondta: októbertől minden 2 év alatti gyermeknek ingyenes és kötelező lesz a védőoltás. Ezzel ellentétben a tárca azt közölte, hogy a szülők kérésére az 1 éven aluliak kaphatják meg ingyen a pneumococcus elleni vakcinát, az 1 és 2 év közötti gyermekek - szintén kérésre - csak akkor juthatnak hozzá térítésmentesen a védőoltáshoz, ha egészségügyi okok miatt veszélyeztetettek. A minisztérium tájékoztatása szerint 70 százalékos támogatás mellett kaphatják meg a vakcinát a 2 és 5 év közötti, veszélyeztetett kisgyermekek. A pneumococcus baktérium felelős a gyermekkori torok-, mandula-, középfül- és agyhártyagyulladásokért. Több típusa van: néhány közülük súlyos, akár halálos betegséget is okozhat.

Csaknem 80 milliárd forintot fordít az állam a következő években iskolafelújításokra - közölte a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc elmondta: az összegből mintegy 500 oktatási helyszín felújítása kezdődhet meg. A kormányfő hozzátette: az elmúlt ötven év legnagyobb iskolafelújítási programja indul Magyarországon. Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter elmondta: az eredetileg tervezett 55 milliárd forint helyett 75 milliárd forintot osztanak szét 253 pályázó intézményfenntartó között. Zsigó Róbert, az oktatási bizottság fideszes alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar közoktatás az elmúlt 50 év legnehezebb időszakát éli.

Intenzív egyeztetések folynak az október elsejétől hatályos új gázárakról - közölte a közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter. Szabó Pál emlékeztetett: az árakat egy hónappal a hatályba lépés előtt, szeptember elsején közzé kell tenni. Korábban az InfoRádió már közölte: a Magyar Energiahivatal által elküldött javaslatban 11 százalékos gázáremelés szerepel.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében már három helyszínen tart a helyi almatermelők alacsony felvásárlási árak miatt meghirdetett blokádja. A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének megyei elnöke az InfoRádióban azt mondta: abban bízik, hogy már a héten megegyezhetnek a feldolgozókkal. Jakab Ferenc hangsúlyozta: Vásárosnamény és Anarcs után Mátészalkán is tiltakozó akcióba kezdtek az almatermelők, és ha nem sikerül megállapodni, folytatják a szeptember közepéig meghirdetett demonstrációt.Szerdán ismerteti a kormány az új adóprogram részleteit - jelentette be a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc a Parlamentben hangsúlyozta: a javaslatok között szerepel az adók csökkentése, egyszerűsítése, az adóalapok szélesítése, valamint a szigorúbb beszedés is. A kormányfő hozzátette: az adóváltozások mellett fontos szerepet kap majd a szociális terület és az oktatás reformja; ezekre is átfogó javaslatokat dolgoztak ki.

Nem számít ellátási problémákra az idei tanévben a Nemzeti Tankönyvkiadó vezérigazgatója. Jókai István az InfoRádióban elmondta: az összes kiadvány idejében megérkezett vagy megérkezik az iskolákba. A vezérigazgató azt is közölte: csak a szakképzés területén várható kisebb mértékű hiány.

A Fidesz elfogadhatatlannak tartja, hogy 2002 óta a szocialista-szabad demokrata kormányok 23 milliárd forintot költöttek kommunikációra. Ágh Péter, az ellenzéki párt képviselője a minisztériumoktól kapott adatokra hivatkozva azt mondta: a legnagyobb tételt, több mint 10 milliárd forintot a Miniszterelnöki Hivatal költötte el. Budai Bernadett kormányszóvivő válaszában azt írta: az Orbán-kormány kancelláriája egy év alatt több mint a dupláját fordította kommunikációra annak, amit 2002 óta éves átlagban az összes minisztérium lakossági tájékoztatásra fordított.

Egymillió forint eljárási bírságot szabott ki a Nemzeti Közlekedési Hatóság a 4-es metrót kivitelező BAMCO konzorciumra egy átkötő alagút engedély nélküli építése miatt. A szervezet egyúttal megtiltotta a munka folytatását addig, amíg azt nem hagyják jóvá.

Hazaérkezett Pekingből a magyar olimpiai csapat utolsó nagy csoportja, több mint 160 versenyző, edző, sportvezető. A küldöttség tagjai a repülőtérről közvetlenül a SYMA csarnokba mentek, ahol csaknem ezer szurkoló várta őket. Az eredményesen szerepelt versenyzők és edzőik számára pénteken 18 órakor adnak fogadást a Parlamentben. A magyar küldöttség 3 arany, 5 ezüst és 2 bronzérmet szerzett a pekingi olimpián.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok mellett Magyarország sem ismeri el a két grúziai szakadár régió, Dél-Oszétia és Abházia függetlenségéről szóló moszkvai döntést. A Külügyminisztérium szóvivője az InfoRádióban úgy fogalmazott: Dmitrij Medvegyev államfő határozata hátrányosan befolyásolja a két ország kapcsolatát, valamint káros lehet a kaukázusi térség helyzetére is. Szelestey Lajos felhívta a figyelmet arra, hogy az unió várhatóan az Európai Tanács hétfői párizsi ülésén hozza meg közös határozatát a moszkvai döntés elutasításáról.

Címlapról ajánljuk
Nagy-Britanniában kiadták a migránsbűnözési listát

Forró téma
Nagy-Britanniában kiadták a migránsbűnözési listát

Az időzítés nem tűnik véletlennek: a célegyenesbe érkezett a Konzervatív Párt vezetőválasztási versenye és az egyik forró téma: kiléptessék-e Nagy-Britanniát az Emberi Jogok Európai Bíróságából (ECHR). A testületet azzal vádolják, hogy megnehezíti a külföldi bűnözők kitoloncolását.

Robert C. Castel: Izrael stratégiát válthat, a Hamász emberi pajzsként használja a civileket

Az izraeli hadsereg kezdi megvalósítani az úgynevezett „tábornokok tervét” a Gázai övezetben, tehát megpróbálja elválasztani a terroristákat a civilektől, hogy a lakosok minél előbb biztonságba kerüljenek – mondta az InfoRádióban az izraeli védelmi erők százados veteránja. Arról is beszélt, hogy ha állandósulnak a Hezbollah drón- és rakétacsapásai, még inkább át fognak tevődni a harcok Libanon északi részére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.16. szerda, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×