eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

A mentésirányítást védené a Fidesz - a nap legfontosabb hírei

Érem nélkül zárták a magyar sportolók az olimpia 9. versenynapját; elítélte a fajgyűlölet újjáéledését a katolikus egyházfő; még nem kezdődött meg az orosz csapatok kivonása a grúz-déloszét válságövezetből - a nap legfontosabb hírei.

Érem nélkül

Pars Krisztián a 4. helyen végzett a kalapácsvetés döntőjében a pekingi olimpián. A világbajnok magyar férfi kardválogatott a hetedik helyen fejezte be pekingi szereplését. A Nemcsik Zsolt, Decsi Tamás, Szilágyi Áron, Lontay Balázs összeállítású együttes kudarca azt jelenti, hogy a magyar vívók a pekingi olimpián mindössze egyetlen bronzérmet szereztek. A magyar vívócsapat utoljára 108 éve, 1900-ban szerepelt ilyen gyengén ötkarikás játékokon. Szintén csalódást okozott a sportlövő válogatott, hiszen egy hatodik helyezésen kívül egyetlen sportoló sem végzett pontszerző helyen. Sidi Péter a 25. lett a kisöbű sportpuskások 50 m-es összetett számának versenyében. A női birkózók 63 kilós mezőnyében Sastin Mariann kikapott kanadai riválisától, és az első forduló után búcsúzott a versenytől. Barta Nóra a 12. lett a női 3 méteres műugrásban.

Phelps elérte a célját

A jamaikai Shelly-Ann Fraser nyerte a női 100 méteres síkfutást a pekingi olimpián. A férfiaknál 10 ezer méteren a címvédő etióp Kenenisa Bekele nyert. Korábban világcsúcsot úszott a férfi 4x100-as vegyesváltóban az Egyesült Államok válogatottja. A győztes csapatban Michael Phelps is részt vett, ezzel a 8. pekingi aranyérmét szerezte, és 14-szeres olimpiai bajnok lett. A teniszezőknél férfi egyesben a hétfőtől világranglista-vezető spanyol Rafael Nadal szerzett aranyérmet, mivel a döntőben 6:3, 7:6, 6:3-ra nyert a chilei Fernando Gonzalez ellen. A nőknél az orosz Jelena Gyementyijeva honfitársa, Dinara Szafina ellen győzött a fináléban. Párosban az amerikai Williams-testvérpár, Venus és Serena lett olimpiai bajnok a spanyol Anabel Medina Garrigues, Virginia Ruano Pascual kettős elleni sikerrel.

Pekingi fogadás

Vasárnap rendezték Magyarország pekingi nagykövetségén a 29. nyári játékok Magyar Nemzeti Napját, amelyen részt vett többek között Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is. A kínai magyar kolónia tagjai a fogadáson találkozhattak a magyar olimpiai csapat több tagjával, így Cseh László háromszoros ezüstérmes úszóval is. A legidősebb vendég a 95 éves Tarics Sándor volt, aki egyben a legidősebb magyar olimpiai bajnok is: az 1936-os berlini játékokon a vízilabdacsapat tagjaként lett aranyérmes.Vita a mentésirányításról

A Fidesz szerint a kormánynak fel kell függeszteni a mentésirányítási központok bezárását. Horváth Zsolt, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának fideszes tagja azt mondta: a kabinetnek biztosítania kell a forrásokat a közbeszerzési pályázatok meghirdetéséhez, illetve a még hiányzó berendezések beszerzéséhez. Kökény Mihály, az Országgyűlés Egészségügyi bizottságának szocialista elnöke szerint tavasszal még a Fidesz is egyetértett a mentésirányítás most zajló átszervezésével. Az Egészségügyi Minisztérium közleményében úgy fogalmazott: az irányítás biztonságosan és kiszámíthatóan működik és még az idén 1,4 milliárd forintot fordítanak fejlesztésekre.

Takarékossági pályázat

Egymilliárd forinttal növelte a Nemzeti Energiatakarékossági Program pályázatainak támogatására szánt 1,6 milliárdos idei keretet a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium. A tárca a lakosság számára egyre nagyobb terhet jelentő energiaár-emelkedéssel indokolta a döntést.

Goya Esztergomban

Esztergomban megnyílt a Francisco Goya képeit bemutató kiállítás az egykori Vármegyeházán; a spanyol festő 120 művét október 15-ig láthatják az érdeklődők. A tárlaton bemutatják Salvador Dalí öt Goya-átdolgozását is, amelyeket eddig egyetlen múzeum sem állított ki Magyarországon.

A pápa a fajgyűlölet ellen

Elítélte a fajgyűlölet újjáéledését a katolikus egyházfő. XVI. Benedek pápa castelgandolfói nyári rezidenciáján mondott úrangyala imádságában azt mondta: a rasszizmus elsősorban azokban az országokban jelent meg ismét, ahol súlyos gazdasági és társadalmi problémák vannak, de ezek nem igazolhatják a hátrányos faji megkülönböztetést.

Nem csak a spájzban vannak

Még nem kezdődött meg az orosz csapatok kivonása a grúz-déloszét válságövezetből - jelentette be a moszkvai védelmi minisztérium illetékese. Korábban Vjacseszlav Boriszov vezérőrnagy még azt mondta: a menetoszlopok elindultak Oroszország felé. Szombaton Mihail Szaakasvili grúz államfő után Dmitrij Medvegyev orosz elnök is aláírta a fegyvernyugvásról szóló megállapodást, amelyet az Európai Unió nevében a soros francia elnökség terjesztett elő.

Újabb késelések

Nagy-Britanniában újabb két tizenévest késeltek meg a hétvégén; Manchesterben egy házibuliban szúrtak hátba egy 16 éves fiút, Londonban pedig egy utcai verekedés során egyetlen késszúrással öltek meg egy 17 éves fiatalt.

Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×