eur:
387.01
usd:
356.43
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Kommunikációs trükkök az uborkaszezonban

A nyári politikai uborkaszezon vagy a stratégia hiánya mutatkozik meg abban, hogy a pártok nem tematizálni próbálják a közbeszédet, hanem az eseményekhez kapcsolódóan nyilatkoznak? Felfedezik maguknak a drog-témát, ha a droggal kapcsolatos hírek kerülnek nyilvánosságra, nyilatkoznak a roma kérdésről, ha támadás éri a kisebbséghez tartozókat vagy ráébrednek a közlekedési szabályok tarthatatlanságára, ha megnő a gyalogosgázolások száma. Mi alapján határozzák meg a politikai pártok, hogy milyen témákban nyilatkoznak?

Az elmúlt időszakban hatalmas sajtónyilvánosságot kapott, hogy hat halálesetet okozott a heroin-fogyasztás. Úgy tűnhet, az ilyen témák jó alkalmat szolgáltatnak a parlamenti pártok számára, hogy a nyári törvénykezési szünet idején is kellő hatékonysággal hallassák a hangjukat.

Legalábbis erre enged következtetni, hogy hétfőn két parlamenti párt, az MDF és az SZDSZ is a drog-problémákra tett megoldási javaslatokkal próbálta önmagára irányítani a nyaraló és/vagy olimpiára figyelő választópolgárok figyelmét.

Az MDF az Országgyűlés kábítószerügyi eseti bizottságának azonnali összehívását kezdeményezte a múlt heti halálesetek miatt - jelentette be Pettkó András, a párt országgyűlési képviselője hétfői sajtótájékoztatóján.

Az Új Generáció ugyanakkor azt szeretné, hogy ne büntessék a drogfogyasztókat, ellenben hatékony drogprevenciós programok elindítását sürgetik - jelentette ki Léderer András, az SZDSZ ifjúsági tagozatának elnöke, szintén hétfői tájékoztatóján.

Nem a kreativitás hiánya

A kreativitás hiányát jelenti-e, ha egy párt gyakran reagál aktuális kérdésekre - kérdezte az InfoRádió a fenti jelenséggel kapcsolatban Szigetvári Viktort, a Szigetvári és Társai Kommunikációs Vállalat ügyvezetőjét. Ez a politikai kommunikációs stratégia feltételezheti a saját ötletek, a saját koncepció meglétét - válaszolta a kommunikációs tanácsadással foglalkozó szakember. Az aktualitás ügyek kapcsán is lehet saját gondolata egy pártnak, továbbá a napi ügyekre történő reakciók részét képezik a politikának.

A kommunikációs szakember konkrét példát is említett: Angliában az elmúlt időszakban rendkívül gondot okoznak a fiatalok körében nagyon gyakori késeléses bűncselekmények. A napi politika legkeményebb harcai ezekkel az ügyekkel kapcsolatban folytak, és a miniszterelnök is felelősségének érezte, hogy szakpolitikai javaslattal álljon elő. Ez az indítvány is megmérettetett: túlzóan leegyszerűsítőnek és populistának találtatott.

Nem jelenthető tehát ki, hogy rossz az, ha egy párt olyan kérdésekkel is foglalkozik, amelyeket a napi hírek szolgáltatnak - mondta Szigetvári Viktor. Éppen ellenkezőleg, ha a politikusok mindig csak nagyon előkészített, akadémiai dolgozatok szintjén kiérlelt ügyekben nyilatkoznának, ez utóbbi inkább hasonlítana egy értelmiségi diktatúrára.

A sajtó jól kezeli az ügyeket

Azt is látni kell, hogy a sajtó az utóbbi évtizedben pontosan megtanulta kezelni ezeket az ügyeket - hívta fel a figyelmet az ügyvezető. Ha egy párt valamilyen "napi ötlet" alapján sajtótájékoztatót tart, akkor ezt hírértékének megfelelően kezelik: a napi hírfolyamba még bekerül, de a kereskedelmi televíziók híradóiba már nem, és a másnapi nyomtatott sajtóban is maximum rövidhírként kaphat helyet.

A sajtó kellő felelősséggel, a megfelelő információk birtokában jár el ilyen esetekben - tette hozzá Szigetvári Viktor. Ha egy ilyen napi kezdeményezés amúgy beleillik az adott párt stratégiájába, akkor kaphat komolyabb nyilvánosságot is. Egy ilyen kommunikációs kezdeményezés sorsát amúgy is az dönti el végső soron, hogy mennyire megalapozott.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×