eur:
386.99
usd:
356.31
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Főváros: hogyan csinálnak aranyat a családi ezüstből?

A budapesti nagyberuházásokhoz szükséges uniós források csak 2010-ig hívhatóak le, így az ezekhez kellő önerőt is mielőbb produkálni kell. A cél érdekében még "a családi ezüst eladására is sor kerül" -mondta Ikvai-Szabó Imre a Fővárosi Gázművek Zrt. tervezett privatizációjáról. A tervezett beruházások költségvetése ugyanakkor egyes vélemények szerint túlzó.

Szorítja az idő a fővárost, hiszen a budapesti nagyberuházásokhoz szükséges uniós források csak 2010-ig hívhatóak le, így az ezekhez kellő önerőt is mielőbb produkálni kell. A cél érdekében még "a családi ezüst eladására is sor kerül" - mondta Ikvai-Szabó Imre. A vagyongazdálkodásért felelős főpolgármester-helyettes az InfoRádió kérdésére így kommentálta azokat a kritikákat, amelyek a fővárost érik, amiért Budapest a Fővárosi Gázművek Zrt-ben (Főgáz) birtokolt tulajdonrészének eladására készül.

Ikvai-Szabó Imre nem kívánta viszont megerősíteni azt az értesülést, amely szerint a főváros részesedése a Főgáz Zrt-ben legkevesebb 40 milliárd forintot ér. Mint mondta, a cég piaci értéke igen magas, és a privatizációs ügyletet semmilyen előzetes nyilatkozattal nem szeretnék megzavarni.

Nehéz évek

Nehéz két év vár a fővárosiakra, hiszen a városvezetés tervei szerint, 2010-ig befejeződnének a legjelentősebb budapesti beruházások, ehhez azonban szükséges a budai alsó és felső rakpart egy időbeni lezárása, valamint lesz olyan időszak, amikor sem a Margithídon, sem

a Szabadság hídon nem lehet autóval közlekedni, plusz, több útfelújítás is nehezíti majd a forgalmat - jelentették be a fővárosi önkormányzat június 10-i tájékoztatóján.

A főváros legjelentősebb beruházásainak költségéből 60-70 százalékot áll az unió. A 4-es metró és a szennyvíztisztító megépítéséhez mintegy 200-200 milliárd forinttal járulnak hozzá - hangzott el a bejelentéskor.

Mivel Budapest csak 2010-ig jogosult az uniós támogatásokra, ezért kell azonos időszakban felújítani a Szabadság hidat és a Margithidat, megépíteni a 4-es metrót, a szennyvízgyűjtőt és számos utat felújítani.

Kötött pályák - drága villamosok?

A Fővárosi Önkormányzat kettőzött erővel fejleszti a kötöttpályás közlekedést - olvasható a Budapestportálon, a városháza internetes oldalán. 2008-ban számos villamospálya felújítása várható: a Hűvösvölgyi villamos vonalát a Budagyöngye-Hűvösvölgy között, a Haller utcai villamospályát a Nagyvárad tér-Balázs Béla utca között, a Kőbányai úti pályát az Orczy tér-Könyves Kálmán körút között, a Kiskörúti pályát a Fővám tér-Dohány utca között, a 30-as villamos vonalát a Mester utcában a Haller utca-Vágóhíd utca között. A Gubacsi úton a Timót utca-Szabadkai út között lesz rekonstrukció. Az István úton az Árpád út-Lőrinc utca között, az Erzsébet királyné útján a Körvasút sor-Kassai köz között, az 1-es villamos vonalán a Könyves Kálmán körúton a Gyáli úti átjáró térségében újulnak meg a vonalak.

Az elkövetkezendő két év tervei között szerepel a Várkert rakpart, Bem rakpart, a Szarvas tér és 24-es villamos (Festetics utca-Orczy út-Elnök utca-Nagyvárad tér közötti) vonalának felújítása is. Az EU az úgynevezett nagyprojektek keretében korszerűsíteni kívánja az 1-es villamos vonalát az Árpád híd és a Lágymányosi híd között, a 3-as villamos vonalát, kiemelten a Fehér út-Körösi Csoma Sándor út-Erzsébet királyné útja közötti szakaszokon és a 17-es villamos vonalát a Zsigmond tér-Nagyszombat utca között. Jelentős menetidő csökkenést fog eredményezni a 37-es és 59-es villamosok vonalának részleges rekonstrukciója is.Túlzott költségek: mire elég 44 milliárd forint?

A tervekkel, illetve a tervezett költségekkel kapcsolatban elhangzottak kifogások is. Az 1-es és 3-as villamos vonalának meghosszabbítása a hírek szerint 44 milliárd forintba kerülne, ezt a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) túlzottnak tartja. Ráadásul szerintük a tervezett nyomvonalak nem az utasok igényeit elégítenék ki. Az egyesület szóvivője az InfoRádióban elmondta: 44 milliárd forintból 20 kilométer autópályát lehetne építeni Magyarországon, vagy Káposztásmegyerig meg lehetne hosszabbítani a 3-as metrót.

Vitézy Dávid hozzátette: a BKV 5-700 millió forintból újítja fel a villamos-pályákat, ám ebben a fejlesztési javaslatban ugyanez másfél milliárdra van beárazva.

{{keretes_cim}}

Komoly fejlesztési terveket természetesen nem kizárólag Budapesten, hanem az egész országra vonatkozóan kovácsolnak. Gyurcsány Ferenc 2007. november végén tett bejelentést az egyik nyertes projekt színhelyén. A "Királyi Séta - történelmi időutazás az ezeréves Székesfehérváron" projekttel kapcsolatban hangsúlyozta: a kiemelt beruházások számára 135 milliárd forint közpénzről döntött a kabinet. Az újabb támogatott projektek alapján a többi között fel- és újjáépülnek a gyógyturizmust szolgáló termálfürdők, megújulnak a királyi városok műemlékei, újabb utakat építenek. Továbbá folytatódik a kórházak fejlesztése, Záhonyt "Európa keleti kapujaként" gazdasági központtá fejlesztik, és jelentős összegeket fordítanak az e-közigazgatás kiépítésére. A kiemelt projektek olyan nagyberuházások, amelyek jelentőségüknél fogva nem "férnek bele" egyik pályázati kiírásba sem, ezért speciális eljárásrend alapján dönt a kormány az elfogadásukról - szólt a tavaly novemberi tájékoztatás. A leköthető források összege közel 1200 milliárd forintot tesz ki.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×