eur:
387.01
usd:
355.97
bux:
68088.24
2024. május 17. péntek Paszkál

"Életképtelen a szeptembertől startoló nem szakrendszerű oktatás"

Az oktatásban hatalmas problémák várhatók ősztől, amikor elindul az úgynevezett nem szakrendszerű oktatás - mondta az Inforádió Aréna című műsorában a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke. Szabó Endre családbarát adózást szeretne. Leszögezte, alig van hazánkban gazdag sokgyerekes nagycsalád.

Szeptemberrel elkezdődik a nem szakrendszerű oktatás, azaz általános iskola 5-6-ik osztályában elveszik az órák 25 százalékát, helyette készségfejlesztés lép életbe - hívta fel a figyelmet az InfoRádióban Szabó Endre, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke. Hozzátette: a készségfejlesztés azt jelenti, hogy a gyerekek körbeülnek, és a pedagógusok egy adott témáról beszélgetnek velük.

Mint mondta, mindezért az óraszám negyedével csökken, a tananyag viszont marad. Szabó Endre úgy látja, megalázó, hogy emiatt egy harminc éve végzett tanárt kötelező és drága, úgynevezett akkreditációs tanfolyamra kényszerítenek, hogy azután az ismeretanyag átadása helyett beszélgessenek a diákokkal.

"Hogy mit fognak csinálni a készségfejlesztő pedagógusok, azt nem tudom. Az egész helyzet nonszensz, nincs átgondolva " - jelentette ki a NOE elnöke. Mint vélekedett, lehet, hogy más országban gondosabb előkészítés mellett működik ez a rendszer, de itthon, ebben a formában ez életképtelen.Át kellene gondolni és meg kellene erősíteni a családtámogatási rendszert - jelentette ki Szabó Endre. Hozzátette, nem szabadna kapkodni. "Hogy a miniszterelnök felesége valamit bedob a közvéleménybe", ami egy bonyolult rendszernek csak egy elemét érinti, semmiképp sem járható út - szögezte le.

Az elmúlt hat évben lecsökkentették a gyermekek után járó adókedvezményt, örvendetes módon felemelték a családi pótlékot, de a tizenharmadik havi családi pótlékot viszont megszüntették - vázolta a NOE elnöke.

Mint mondta, a családi adózás azonban nem egyedüli módja a családok támogatásának, a személyi jövedelemadó rendszerén belül is meg lehetne oldani ezt. Itt elsősorban nem családi, hanem családbarát adózásra lenne szükség, ami valóban figyelembe veszi, hogy egy keresőre hány eltartott jut - vélekedett Szabó Endre.

Szerinte azt is meg lehet oldani, hogy a gazdagabb családok többet adózzanak, azaz lehet kereset alapján is differenciálni, de mint emlékeztetett, nem sok gazdag nagycsaládos van, ezért erre kitérni nem olyan lényeges. "Elenyésző a 6-7-8 gyerekes gazdag nagycsalád" - fogalmazott.

Franciaországban működik a családi adózás, meg is lódultak a demográfiai mutatóik - ehhez persze hatalmas adminisztráció szükséges - mutatott rá a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke, Szabó Endre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×