eur:
400.87
usd:
367.48
bux:
74428.1
2024. október 15. kedd Teréz

Újabb közeledés az MDF és az SZDSZ között

Újabb közeledés érzékelhető a két kis ellenzéki párt, az SZDSZ és az MDF között. A demokrata fórum elnöke elmondta: egy-két héten belül tárgyalóasztalhoz ül a szabad demokraták elnökével, ahol Dávid Ibolya a többi mellett egy általa kezdeményezett ellenzéki adócsomagról tárgyalna. Az SZDSZ elnöke pedig úgy fogalmazott: sok kérdésben együtt tudnának működni a demokrata fórummal.

Ellenzéki összefogást szorgalmaz az MDF az adótörvények kapcsán. Dávid Ibolya az InfoRádiónak azt mondta: a kormányt kényszerpályára lehet helyezni azzal, ha a parlamenti többséget alkotó négy ellenzéki párt egy közös adócsomaggal áll elő.

Szerinte, ha az ellenzék együtt tudna működni az adóügyek kérdésében, a kormánynak két választása maradna: vagy az Országgyűlésnek alárendelve végzi munkáját és az ellenzék által kidolgozott adótörvények alapján kormányoz, vagy lemond.

Mind mondta, az ellenzéki pártoknak épp ezért késznek kell lenni az együttműködésre. Dávid Ibolya a programok szintjén sok közös pontot lát az SZDSZ-szel és a Fidesszel is, de hozzátette: a politikai célok érdekében gyakran fontosabb az ügyeskedés a programoknál.

Hangsúlyozta: még a nyáron tárgyalóasztalhoz ül Fodor Gáborral, az SZDSZ elnökével.

Korai még az együttműködésről beszélni


Az SZDSZ elnöke szerint egyelőre korai arról beszélni, hogy pártja és az MDF stratégiailag és politikailag együttműködjön. Fodor Gábor azonban azt is elmondta, hogy sok kérdésben tudna közösen fellépni a demokrata fórummal.

Arra nem kell számítani, hogy a két párt paktumot köt, de az SZDSZ is keresni fogja a közös pontokat - mondta a pártelnök.

Az SZDSZ- ben merült fel

Az InfoRádió korábban úgy értesült: az SZDSZ-ben felmerült annak lehetősége, hogy stratégiai-politikai együttműködést alakítsanak ki az MDF-fel. A szabad demokraták szerint ugyanis a két nagy párt - általuk populistának nevezett - megnyilvánulásaival szemben alternatívát nyújthatna az SZDSZ-MDF összefogás.

Ennek előfutára volt két héttel ezelőtt Dávid Ibolya pártelnök és Kóka János frakcióvezető levélváltása. Utóbbi, az MTI-nek adott interjújában úgy fogalmazott: "a Dávid Ibolya által javasolt gazdaságpolitika iránya lényegében helyes, és bár az SZDSZ és az MDF egyes kérdésekben másként gondolkodik, mindkét rendszerváltó párt igyekszik Európa felé húzni az országot".

Információink szerint az MDF és az SZDSZ nemcsak stratégiailag, hanem politikailag is együttműködne, de természetesen mindkét párt szervezeti önállósága megmaradna. Az egyik párt meghatározó politikusa egy háttérbeszélgetés során úgy fogalmazott, hogy az MSZP és a Fidesz sok esetben populista megnyilatkozásaival szemben szeretnének alternatívát nyújtani. A fórumnak nem az SZDSZ 3 százalékos támogatottságából kell 1 százalékot elvennie, hanem együtt kell dolgozni - fogalmazott az ismert politikus.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
Új csúcson az S&P, mindig index emelkedni tudott

Új csúcson az S&P, mindig index emelkedni tudott

Főként pozitív mozgásokat hozott a hétfő reggel Ázsiában, miután a piaci szereplők továbbra is meglehetősen bizonytalanok a kínai gazdaságélénkítő csomag részleteivel kapcsolatban, emellett ráadásul a deflációs félelmek is nőni kezdtek az országban a friss inflációs adatok láttán, ennek következtében pedig eséssel kezdi a hetet az olajár. Európában a tőzsdék a nap végére már pozitív képet mutattak. Gazdasági események szempontjából kimondottan eseménytelenül indult a hét. Amerikában Colombus-nap mellett is rekordon zárt az S&P500, de a többi főbb index is emelkedéssel kezdte a hetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×