eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Olimpia Budapesten - ábránd vagy valóság?

A Budapesti Olimpia Mozgalom reálisnak tartja azt, hogy Budapest egy távolabbi időpontban olimpiát rendezzen, de ez még nem jelenti azt, hogy pályázunk a 2020-as olimpia megrendezésére. Az InfoRádió által megkérdezett sportközgazdász viszont úgy véli: egy kisebb ország ma már gyakorlatilag nem képes olimpiát rendezni.

A Budapesti Olimpia Mozgalom törvénybe iktatná egy  olimpiai pályázat-előkészítő bizottság felállítását, amelyben a kormány, a főváros és a Magyar Olimpiai Bizottság kapna helyet - mondta az InfoRádióban a BOM főtitkára.

Baranyai Ákos hozzátette: az olimpiai törvény a főváros részéről pozitív visszhangra talált, és folynak a tervezet szövegezésének konzultációi. Úgy véli: főleg azért van szükség a törvényre, mert Budapesten rohamosan fogynak azok a területek, amelyek alkalmasak lehetnek az olimpia megrendezésére.

Azt a főtitkár is elismerte, hogy a jelenlegi körülmények, azaz a gazdaság vagy a sportlétesítmények állapota nem alkalmas a játékok megrendezésére, hozzátette azonban, hogy 2020-ra már teljesülhetnek a feltételek.

Baranyai Ákos ezek között említette, hogy folyamatos uniós támogatásokra van szükség, az országnak pedig 3-4 százalékos gazdasági növekedést kell produkálnia a következő években.

A BOM főtitkára elmondta: a Nemzetközi Olimpia Bizottságban két trend bontakozott ki. Egyrészről a 10 milliós megapoliszok azt bizonygatják, hogy az olimpia megrendezésére egy 2 milliónál kevesebb lakosú város nem alkalmas.

Sokan viszont úgy gondolják, hogy a sport egyetemleges, és a sporthatalmaknak tartott országok méretüktől függetlenül jogosultak arra, hogy olimpiát rendezzenek - mondta Baranyai Ákos.

A kanadaiak 30 évig törlesztettek

Az InfoRádiónak nyilatkozó sportközgazdász az előbbi álláspontot erősítette meg. Úgy véli: az a rendezvénysorozat, amivé az olimpia fejlődött, már-már kizárja, hogy egy kisebb ország alkalmas legyen a rendezésre.

Szabados Gábor elmondta: az első nyereséges olimpia az 1984-es Los Angeles-i volt. Kiemelte, hogy az 1976-os montreali olimpia rendezői olyan veszteségeket könyveltek el, hogy a kanadaiak 2006-ban fizették vissza az utolsó hiteltartozásaikat.

A sportközgazdász szerint, ha az egész nemzetgazdaságot vesszük alapul, akkor gyakorlatilag garantált az olimpia nyereségessége, de ha csak a szervező ország olimpiai bizottságának bevételeit és kiadásait nézzük, akkor már nem feltétlenül adott a nagy profit.

Hanganyag: Molnár Szilvia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×