eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Kezdődik a parlagfű-allergiások szenvedése

Jelenleg Budapesten magas a parlagfű és a csalán pollenkoncentrációja, de a pázsitfűfélék, az üröm és a libatop virágzása is megkezdődött már. Az allergiások számára legkedvezőtlenebb időszak augusztus 20-a körül várható, de akár október végéig is maradhatnak pollenek a levegőben - mondta az InfoRádiónak Magyar Donát biológus.

A nyári gyomok nyár elején, közepén kezdik szórni pollenjeiket, az allergiások ilyenkor tapasztalják a legerősebb tüneteket. A parlagfű mellett az üröm az útifű, a libatop- és a pázsitfűfélék pollenjei is megtalálhatók a levegőben - mondta az InfoRádió által megkérdezett biológus.

A parlagfű-allergiások egy-két hete tapasztalhatnak tüneteket, akkor kezdett emelkedni, és jelenleg már magas a pollenkoncentráció - közölte Magyar Donát, hozzátéve: az üröm pollenjéből is sok van.

Budapesten a parlagfű koncentrációja magas, az üröm, az útifű, a libatop-, a pázsitfűféléké közepes. A csalánfélék pollenjeiből van a legtöbb a levegőben: ezek mennyisége az utóbbi héten kétszeresére nőtt - tette hozzá a biológus.

A parlagfű a legtöbb pollent augusztus 20-a környékén szórja ki, ezek a legkellemetlenebb napok az allergiások számára, de tüneteket akár októberig is tapasztalhatnak - mondta Magyar Donát.

A biológus megjegyezte: a magashegységekben és a tengerpartokon kisebb a pollenkoncentráció. Hozzátette: a déli órákban van a legtöbb virágpor a levegőben, ilyenkor tehát az allergiásoknak nem érdemes szellőztetni vagy sétálni.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×