eur:
387.33
usd:
356.49
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Hétfőn nem szereztünk érmet - a nap legfontosabb hírei

Érem nélkül zárták a magyar sportolók a pekingi olimpia harmadik versenynapját. A legjobb eredményt Knapek Edina érte el, a tőrvívó ötödik lett. Mohamed Aida a 10., Varga Gabriella a 12. helyen végzett. Győzött - sorozatban harmadjára - az olasz Valentina Vezzali.

A sportlövő Sidi Péter is pontszerző helyen zárt; hatodik lett a légpuskások 10 méteres számában. Ezt a versenyt az indiai Abhinav Bindra nyerte, és ezzel hazája első egyéni aranyérmét szerezte az olimpiák történetében. Sikerrel mutatkozott be a magyar női vízilabda-válogatott, Godova Gábor szövetségi kapitány csapata a nyitókörben 11-9-re nyert Hollandia ellen. A magyar női kézilabda-válogatott 28-28-as döntetlent ért el Brazília ellen a csoportmeccsek második fordulójában. A teniszező Szávay Ágnes egyesben kiesett, mivel 3 játszmában kikapott a kínai Cseng Csiétől. A női cselgáncsozók 57 kilogrammos versenyében Baczkó Bernadett a hetedik helyen végzett. Az ökölvívók 60 kilós súlycsoportjában Varga Miklós nem jutott be a nyolcaddöntőbe. Cseh László 200 méteres pillangóúszásban, Mutina Ágnes 200 gyorson és Verrasztó Evelyn 200 vegyesen egyaránt országos csúccsal biztosította helyét a keddi elődöntőben. Hajnalban világcsúccsal győzött férfi 100 mellen a japán Kitadzsima Koszuke és a négyszer 100 méteres gyorsváltóban az Egyesült Államok csapata, amelynek Michael Phelps is tagja volt.

Grúziában az orosz csapatok

Benyomultak Abházia felől Grúzia területére az orosz csapatok, és elfoglalták Gorit, a Dél-Oszétiához legközelebb eső grúz nagyvárost. Moszkva előzőleg még azt ígérte: katonái nem hatolnak be a körzetbe. Korábban fegyverletételre szólította fel a grúz erőket az orosz békefenntartók vezetője, aki ellenkező esetben támadást helyezett kilátásba. Tbiliszi akkor elutasította a felszólítást, azóta viszont maga ajánlott tűzszünetet. Orosz adatok szerint már mintegy 2000 ember halt meg a térségben a helyi, a grúz és az orosz erők harcaiban.

Lapértesülés szerint 11 százalékkal drágul a földgáz októbertől

Már elküldte a Magyar Energiahivatal az új földgázárról szóló javaslatát az illetékes tárcának - közölte a szervezet szóvivője. A Napi Gazdaság 11 százalékos emelésről számolt be; az információt Daróczi Dávid kormányszóvivő szintén nem kívánta kommentálni, csak annyit mondott, hogy a kabinet még nem tárgyalt az ügyben. Közben a fideszes László Tamás bejelentette: azonnali döntést várnak a kormánytól a drágulás hatásainak mérséklésére. Az idén már háromszor volt gázár-emelés. Legutóbb a közüzemi lakossági földgázárak július 1-jén emelkedtek 9,9 százalékkal.

Szerdán 6 forinttal csökken a gázolaj ára

Szerdán 6 forinttal csökken a gázolaj literenkénti ára; a benzin 3 forinttal lesz olcsóbb - értesült piaci forrásokból a portfolio.hu. A döntés - az olajárak múlt heti esése után - megfelel a várakozásoknak. Sándor Dávid, a gazdasági hírportál elemzője az InfoRádióban elmondta: a mérsékléssel a gázolaj átlagosan 315 forintba kerül majd literenként, a benzin ára pedig hosszú idő után először 300 forint alá is csökkenhet.
Növelné a foglalkoztatottak számát az MSZP

Néhány éven belül jelentősen javítaná a magyarországi foglalkoztatási mutatókat az MSZP. Filló Pál, a párt országgyűlési képviselője az InfoRádióval közölte: több tízmilliárd forinttal segítik a különböző tanfolyamokat, átképzéseket, és a tervek szerint 2009-től havi 20-30 ezer forintos szakmunkás-tanulói ösztöndíjat vezetnek be.
Összeül az Országgyűlés kábítószerügyi eseti bizottsága

Az Országgyűlés kábítószerügyi eseti bizottságának azonnali összehívását kezdeményezi az MDF. Pettkó András, a párt országgyűlési képviselője közölte: az elmúlt napokban, kábítószer-fogyasztás után bekövetkezett halálesetek miatt szeretnék meghallgatni az országos rendőrfőkapitányt, valamint a rendészeti, az egészségügyi és a szociális tárca vezetőjét. Winkfein Csaba, a kábítószerügyi eseti bizottság elnöke nem sokkal később közölte: augusztus 20-a után összehívja a testületet. Miskolcon két ember vesztette életét néhány napja, halálukat kábítószer-fogyasztás okozta, a fővárosban pedig összesen 6 drog-függő halt meg az elmúlt másfél hétben.

Lassan haladnak a pécsi beruházások

Lényegesen lassabbnak tartja a tervezettnél a Pécs Európa Kulturális Fővárosa 2010 program beruházásainak előkészítését a legtöbb kulcsprojekt esetében az Állami Számvevőszék. A jelentés megállapítja, hogy a pécsi önkormányzat a kabinet határozata után nem hozta meg a kulturális stratégiát, a fejlesztési projektek műszaki előkészítését, illetve ezek összehangolását érintő döntéseket. Tasnádi Péter, Pécs polgármestere azt mondta: tanulmányoznia kell a jelentést, de szerinte az előkészületek jó ütemben haladnak.

Az APEH a Szigeten is ellenőriz

Folyamatosak a fogyasztóvédelmi ellenőrzések a fővárosi Hajógyári-szigeten, a ma kezdődött Sziget fesztiválon - közölte a kormányszóvivő. Daróczi Dávid elmondta: a Kánikula Kommandó keretében nyolc hatóság - köztük az APEH, az ÁNTSZ valamint a vám- és pénzügyőrség - 60-80 munkatársa keresi fel a szórakozóhelyeket, a büféket, és a standokat a Szigeten.

Tiltakoznak a BKV szakszervezetei

Tiltakozik több szakszervezet a BKV járműveinek rossz műszaki állapota és a biztonságos utazás egyre romló feltételei miatt. Az érdekképviseletek emlékeztetnek arra: bár még van idő a közlekedési vállalat közép- és hosszú távú stratégiájának kidolgozására adott szeptember 30-ai határidőig, eddig semmilyen megoldás sem körvonalazódik a járművek műszaki állapotának javítására.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×