eur:
389.19
usd:
362.6
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Elhunyt Kolonics György - a nap legfontosabb hírei

Elhunyt Kolonics György kétszeres olimpiai bajnok kenus. Baráth Etele, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke az InfoRádióban elmondta: a 36 éves sportoló Csepelen, edzés közben, egy résztáv végén lett rosszul, rádőlt a kísérő motorcsónakra, majd elvesztette eszméletét.

Baráth Etele hozzátette: a parton rögtön megpróbálták újraéleszteni a sportolót, de ez nem sikerült, és már a kiérkező mentők sem tudtak segíteni rajta. Ludasi Róbert, Kolonics György edzője arról számolt be, hogy 37 perc alatt ért ki a mentőautó, ezt a mentőszolgálat hivatalosan cáfolta. Az edző szólt arról is, hogy versenyzőjét a doppingellenőrök idén már legalább hatszor ellenőrizték, egészségi állapotát pedig folyamatosan figyelemmel kísérték az orvosok. A legutóbbi teljes kivizsgálása a múlt héten volt. Kolonics György 1996-ban, Atlantában Horváth Csabával 500 méteren, 2000-ben, Sydneyben pedig egyéniben, ugyanezen a távon nyert olimpiai aranyérmet; pályafutása során 15-ször volt világbajnok és 3-szor Európa-bajnok. Az idei, pekingi olimpiai játékokon Kozmann Györggyel párosban indult volna 500 és 1000 méteren.

Vasutassztrájk: ma sem született megállapodás

Ma sem született megállapodás a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete és a MÁV-társaságok között az érdekképviselet követeléseiről. A reggeli találkozón a még elégséges szolgáltatásról nem tárgyaltak; az egyeztetést csütörtökön folytatják.

ÁSZ-aggályok a MÁV-val kapcsolatban

Több szempontból is aggályosnak tartja a vasúti közlekedés felügyeletét, a műszaki ellenőrzést és a MÁV-nál történt szerkezeti átalakításokat az Állami Számvevőszék. A testület 2002 és 2007 között vizsgálta átfogóan a vasúti teherszállítás privatizációját, a működést, a források felhasználását, valamint a mellékvonalakra vonatkozó döntéseket. A számvevőszék kifogásolta, hogy a MÁV Cargo Zrt. értékesítésénél nem érvényesült a tartós állami tulajdonra vonatkozó jogalkotói szándék, az ügylet ellentmondásos volt, a bevételt pedig felélte az állami kézben maradt MÁV. Az ÁSZ megállapítása szerint a cég irányítása bonyolult, ami átláthatatlanná teszi a fejlesztési források felhasználását, nincs elegendő pénz a karbantartásra.

Tárgyalna az áfáról az agrárminiszterrel a Fidesz

Tárgyalást kezdeményez az agrártárca vezetőjével a Fidesz az alapvető élelmiszerek áfa-tartalmának csökkentési lehetőségéről. Varga Mihály, a párt alelnöke hamisnak nevezte azt az érvelést, hogy az unió tiltja az élelmiszer-áfa csökkentését, hiszen van lehetőség kedvezményes adókulcs bevezetésére. A politikus emlékeztetett arra, hogy Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter csaknem egy évvel ezelőtt már kezdeményezte az alapvető élelmiszerek áfa-tartalmának mérséklését, és erről a napokban is beszélt. Közben az agrártárca vezetője úgy nyilatkozott: nem támogatja a Fidesz által benyújtott áfatörvény-javaslatot, amely az élelmiszerek széles körére terjed ki, mert nem jelöli meg a kieső bevételek forrását. Hozzátette: az elképzelés megvalósítása több kárt okozna, mint amennyi hozadéka lenne.

Hátráltatja az eső az aratást


Hátráltatja a betakarítási munkákat az esős időjárás, az eső okozta kár azonban jelentősen függ attól, hogy a gazdálkodók milyen technológiát alkalmaznak a gabonatermesztésben - mondta az agrártárca államtitkára. Gőgös Zoltán a legfrissebb adatokra hivatkozva közölte, hogy az őszi kalászos búza mintegy fele már a magtárakban van.

ICEG: 2,1 százalékos lehet a gazdaság bővülése

Az idén 2,1, jövőre 3,2 százalékos gazdasági bővülésre számít az ICEG Európai Központ. Oszlay András, a cég tudományos munkatársa azt mondta: az infláció az idén 6,4 százalék, 2009-ben pedig éves átlagban 4,4 százalék lehet.

A nagy cégek többet költenek marketingre

A Magyar Marketing Szövetség kutatása szerint a magyarországi cégek éves árbevételük 3 százalékát fordítják marketingre. A szövetség elnöke elmondta: az adat megfelel a nemzetközi átlagnak, de Magyarországon a nagy társaságok többet, míg a kisebbek jóval kevesebbet költenek. Kozák Ákos hangsúlyozta: ahol van, ott a marketing a felső vezetőhöz tartozik, ennek ellenére nem kapja meg a méltó helyét a cégeknél.

Havonta egyeztet a tárca a PSZ-szel

Havonta egyeztet a jövőben az Oktatási és Kulturális Minisztérium a Pedagógusok Szakszervezetével. Ezt a tárca vezetője közölte, miután tárgyalt az érdekvédelmi tömörülés új elnökével. Hiller István elmondta, hogy az Új Tudás program kialakításához a szakszervezettől komoly segítséget kapott a tárca, és azt várják, hogy a megvalósításban is részt vesz.

Megbetegedések a gyerektáborban

Egy nap alatt 74-en fordultak orvoshoz a fonyódligeti táborban; nyolc gyereket és egy felnőttet kiszáradás veszélye miatt hajnalban a kaposvári kórházba vittek. A vizsgálatot végző marcali kistérségi tiszti főorvos elmondta: 64 gyermek, 7 kísérőtanár és 3 konyhai dolgozó betegedett meg, mindannyian gyakori hányásra, esetenként hasmenésre és hőemelkedésre panaszkodtak. Scheffer Károly.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×