eur:
396.15
usd:
370.49
bux:
0
2024. június 28. péntek Irén, Levente

Szociális segély - természetben?

Két csoportba sorolnák a segélyezetteket: azokra, akik továbbra is rendszeres szociális segélyben részesülnének, és azokra, akik úgynevezett rendelkezésre állási járadékot kapnának - írja a Népszabadság.

A szociális tárca tervei szerint bizonyos családok természetbeni juttatásként - óvodában, iskolában nyújtott támogatásként - kapnák meg a családi pótlékot. A szociális rendszer átalakításának részletes ismertetése elől azonban elzárkózott a szociális tára, a szakminiszter egyelőre csak az MSZP frakcióval ismertette a tervezetet, mert még kiérleletlen a koncepció.

A lap egy másik cikkében azt írja: élesedik a helyzet, nekünk kell megakadályoznunk a bajt - ezt állította szombaton a Fidesz Európai Parlamenti képviselője, Járóka Lívia, az Európai Roma Kerekasztal című nemzetközi konferencián, Budapesten. Szerinte sehol Európában nem történtek megfelelő lépések romaügyben, ezért kell európai roma stratégiai tervet készíteni. Ha a kormányoknak nincsenek ötleteik, a civileknek kell megfogalmazniuk a szakmai minimumot - jelentette ki a formálódó stratégiai tervhez javaslatokat gyűjtő konferencián a fideszes politikus.

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó Komáromi István, az MSZP egyik pécsi alapszervezetének titkára elmondta: augusztustól a szocialista pártban új mozgalmat indítanak útjára, amely országos lefedettségű lesz. A politikus a szándéknyilatkozatokra hivatkozva úgy fogalmazott: már igen jelentős bázisa van ennek a kezdeményezésnek. A pécsi politikus úgy vélte: hogy Gyurcsány Ferencnek át kellene engednie a miniszterelnöki székét egy jóval kevésbé megosztó politikusnak, ugyanakkor ez nem jelentené azt, hogy a pártelnöki posztjáról feltétlenül le kellene mondania.

A szakorvosi gárda és a megfelelő felszereltség hiányban kénytelenek átadni egymásnak betegeiket a súlyponti kórházak - olvasható a lapban. A napokban egy életveszélyes sérültet több mint 100 kilométerre kellett szállítani otthonától, mert szabadságon volt a megye egyetlen olyan orvosa, aki meg tudta volna műteni. Mint ismeretes: a súlyponti intézmények 2006-os kijelölésénél a fő hivatalos érv az volt, hogy ötven-ötvenöt kilométeren belül mindenki eljuthasson a megfelelő ellátást nyújtó kórházba.

A Napi Gazdaság szerint kedvezőnek ítélte Burány Sándor, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek a Gazdaságfejlesztési Operatív Programban végrehajtott változtatásait. Eszerint a nagyvállalatok csak akkor pályázhatnak támogatásra, ha a beruházásukat hátrányos vagy a 33 leghátrányosabb helyzetű kistérség valamelyikében valósítják meg. A vállalatok fejlesztéseit támogató felhívásra a májusi határidőig beérkezett és eddig feldolgozott pályázatokban a nagyvállalatok ötszáz új munkahely létesítését vállalták, a rendelkezésre álló 1,3 milliárd forint dedikált forrásra pedig több mint 4,5 milliárd forintos támogatási igény érkezett. Ugyancsak ebben a felhívásban a kis- és középvállalatok a 2008-ban rendelkezésre álló 3,5 milliárd forintos keretet teljesen lekötötték.

Jövőre sem csökkennek a munkáltatók járulékterhei - legalábbis ez derül ki a kormány jövő évi költségvetés készítéséhez irányadó tervezési köriratából - írja a Világgazdaság. A tárcáknak annak figyelembevételével kell elkészíteni a költségvetési előirányzatokat, hogy a munkáltatókat terhelő járulékok mértéke a 2008. évivel azonos lesz. A dokumentumban több helyen szerepel olyan állítás, hogy a közszféra létszáma 2009-ben is csökken. Jövőre sem az illetményalap, sem a közalkalmazotti illetménytábla nem emelkedne.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×