eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Vasutassztrájk újra - a nap hírei

Kiszámíthatatlan lesz a vonatok közlekedése a vasutasok éjféltől újrakezdődő sztrájkja miatt. Vizsgálóbizottság indul Afganisztánba, miután szombaton ismét meghalt ott egy magyar tűzszerész. Párizsban megkezdődött az Unió a Mediterrán Térségért nevű szervezet alakuló ülése. A nap hírei 2008. július 13-án, vasárnap.

Késésekre, járat-kimaradásokra és útvonal-rövidülésekre kell számítani a vasutasok éjféltől újrakezdődő sztrájkja miatt. Az áprilisban felfüggesztett, határozatlan idejű munkabeszüntetés folytatását a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének elnöke jelentette be az újabb eredménytelen egyeztetések után. Gaskó István az InfoRádióban azt mondta: kiszámíthatatlan lesz a vonatok közlekedése, miután a munkabeszüntetés idején nyújtandó elégséges szolgáltatásról sem jött létre megegyezés. Kavalecz Imre, a MÁV sajtófőnöke felelőtlennek nevezte az érdekképviselet döntését és úgy vélte: irreálisak a követelések. A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete minden dolgozónak nettó 250 ezer forintot kér a MÁV Cargo privatizációs bevételéből, több mint 10 százalékos többlet-bérfejlesztést a megajánlott 6,9 százalékon felül, emellett elutasítja a 38 vasúti mellékvonal tervezett megszüntetését. Közben a BKV közölte: ismét igénybe vehetik a társaság egyes járatait a MÁV-bérlettel rendelkező utasok az újrakezdődő vasutas sztrájk idején. A bérletek a metrón, és a pályaudvarok közelében működő járatokra érvényesek.

Hároméves költségvetés elfogadását javasolja a Fidesz a 2011-es magyar uniós elnökség előtt. Pelczné Gáll Ildikó, az ellenzéki párt alelnöke közölte: az erről szóló törvényjavaslatot a jövő héten nyújtják be az Országgyűlésnek. Hozzátette: az ellenőrizhetőség mellett a hároméves költségvetésben rögzítenék a felhasználható uniós illetve hazai forrásokat is. Nógrádi Zoltán, a Fidesz országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy az indítványt azért készítették, mert a korábbi tervekkel ellentétben nem jött létre az az ötpárti egyeztetés, amelyen rögzíteni kellett volna az uniós elnökség költségvetési feltételeit. Daróczi Dávid kormányszóvivő válaszában meglepőnek nevezte a javaslatot és úgy vélte: nehéz elképzelni olyan indokot, amely miatt korlátozni lehetne az Országgyűlés ellenőrző szerepét.

A lehető leghamarabb Afganisztánba indul egy vizsgálóbizottság a tartományi újjáépítési csoport tűzszerészének szombati halála miatt. Szekeres Imre honvédelmi miniszter azért döntött a testület felállításáról, mert rövid időn belül már a magyar kontingens második katonája vesztette életét Baglán tartományban. Nagy Andrea Éva, a tárca kommunikációs munkatársa az InfoRádióban azt mondta: a most elhunyt 32 éves Nemes Krisztián váltotta az egy hónappal ezelőtt, egy bomba hatástalanítása közben meghalt Kovács Gyula hadnagyot. Szombaton a magyar katona az egyik helyi rendőrrel kezdte meg egy út mentén elhelyezett pokolgép felderítését, ekkor történt eddig tisztázatlan körülmények között a robbanás. A magyar tűzszerészek a haláleset miatt átmenetileg nem hajtanak végre semmilyen feladatot Afganisztánban.

Párizsban megkezdődött az Unió a Mediterrán Térségért nevű szervezet alakuló ülése. Nicolas Sarkozy francia államfő, aki Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel közösen nyitotta meg a konferenciát, a béke gesztusaként értékelte, hogy az arab országok elfogadták a meghívást. A tanácskozás keretében tárgyalóasztalhoz ült az izraeli miniszterelnök és a Palesztin Hatóság elnöke. Ehud Olmert a megbeszélés után azt mondta: egyre nagyobb esélyt lát a békemegállapodásra a palesztinokkal, ugyanis a problémák ellenére még soha nem voltak ilyen közel a megegyezéshez. Az izraeli kormányfő - török közvetítéssel - Basár el-Aszad szíriai elnökkel is tárgyalt. Az Európai Unió és a mediterrán országok 43 állam- és kormányfőjének első csúcstalálkozóján Magyarországot Gyurcsány Ferenc miniszterelnök képviseli.

Németországban tiltakozó akciókra készülnek a fuvarozók az üzemanyagok egyre magasabb ára miatt. A teherautó-sofőrök szakmai szervezete szerint Bajorországban, Alsó-Szászországban, valamint Kelet-Németországban lesznek megmozdulások a jövő héten. A cégek ipari áron szeretnék megkapni az üzemanyagot, és arra kérik a kormányt, hogy szüntesse meg az ökoadót Németországban.

Lengyelországban autóbalesetben meghalt Bronislaw Geremek volt külügyminiszter. A 76 éves európai parlamenti képviselő haláláról a helyi rendőrség számolt be. Bronislaw Geremek a lengyelországi rendszerváltás idején a kerekasztal-tárgyalások egyik vezéralakja volt és a Szolidaritás szakszervezet alapításában is részt vett. A varsói kormány külügyminiszteri posztját 1997 és 2000 között töltötte be.

Az Északi Sark térségében kimenekítik az úszó jégtáblára telepített orosz kutatóállomás munkatársait, mert a vártnál gyorsabb az olvadás. A 21 szakember tavaly szeptember óta végzett a klímaváltozással összefüggő megfigyeléseket; a munka eredetileg szeptemberig tartott volna.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×