eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Többen mennek orvoshoz, mióta eltörölték a vizitdíjat

Az orvos-beteg találkozások száma mintegy ötödével emelkedett áprilisban, a vizitdíj eltörlése után - mondta az InfoRádiónak az Országos Egészségbiztosítási Pénztár szóvivője. Molnár Barbara hozzátette: a gyógyszerforgalom is nőtt, de egyelőre nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy az emberek azért kezdtek megint orvoshoz járni, mert ingyenesen tehetik.

Emelkedett az orvos-beteg találkozások száma áprilisban: 15-20 százalékkal látogattak el többen a rendelőkbe, mint márciusban - mondta az InfoRádiónak az Országos Egészségbiztosítási Pénztár szóvivője.

Molnár Barbara hozzátette: a májusi előzetes adatok ugyanakkor azt mutatják, hogy az egy hónappal azelőttihez képest 3 százalékkal kevesebb orvos-beteg találkozóra került sor.

Áprilisban a gyógyszerek dobozforgalma is nőtt az egy hónappal azelőttihez képest, májusban ugyanakkor ez is visszaesett a márciusi szintre - közölte a szóvivő.

Azt egyelőre nem lehet tudni miért mentek többen orvoshoz áprilisban: ennek oka lehet a vizitdíj eltörlése vagy a gyógyszerár csökkenése. Ugyancsak növelhette az orvosi rendelők áprilisi forgalmát, hogy sok páciensnek éppen ekkor fogyott el a három hónapra felírt gyógyszere - magyarázta Molnár Barbara.

Az OEP szóvivője elmondta: nem végeztek számításokat arról, hogy a vizitdíj eltörlése után mennyivel nő meg az orvos-beteg találkozók száma. A 15-20 százalékos forgalomnövekedés Molnár Barbara szerint nem olyan mértékű, hogy annak oka kizárólag az ingyenesség legyen.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×