eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán

Miért végezhetnek csak megszabott számú életmentő beavatkozást?

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjának Klinikaigazgatója szerint szakmailag indokolhatatlan, hogy Magyarországon a sürgősségi infarktusellátás még mindig teljesítménykorlát alá esik, vagyis a kórházak csak bizonyos számú életmentő beavatkozást végezhetnek el.

Érthetetlen, miért vonatkozik a volumenkorlát szívizominfarktus ellátására - mondta az InfoRádiónak a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjának klinikaigazgatója. Merkely Béla hozzátette: bízik abban, hogy a most racionalizálódó egészségpolitika felülvizsgálja a kérdést, és prioritásként kezeli majd az akut ellátást.

A főváros kardiológus szakfelügyelő főorvosa az Egészséggazdaságtani Konferencia kapcsán azt is elmondta: a kórházba kerülő betegeket az európai ajánlás szerint 60 percen belül el kell látni, az elzáródott eret egy ballonnal kitágítani. A legjobb európai centrumokban a pácienseknél átlagosan 40 perc után végzik el a beavatkozást, míg a közép-magyarországi intézményekben 30 perc kell ehhez.

A szakértő hangsúlyozta: ez a 10 perc kevésnek tűnhet, ám az elzárt koszorúér mögött elhelyezkedő, folyamatosan pusztuló szívizom jelentős része megmenthető marad, ha ennyivel előbb látják el a pácienst. Merkely Béla hozzáfűzte: a siker annak köszönhető, hogy a közép-magyarországi projektben jól felkészült szakemberek vesznek részt, akik a nap 24 órájában sürgősségi ellátást biztosítanak.

Azokon a területeken, ahol a szívizominfarktus kezelésére szolgáló módszer teljes körben elérhető, a túlélési arány jobb, mint az európai átlag, annak ellenére, hogy a külföldi orvosok lényegesen jobb körülmények között dolgoznak - mondta a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjának Klinikaigazgatója.

Merkely Béla hozzátette: bár egyre kevesebben halnak bele az infarktusba, más kardiovaszkuláris betegségek kezelésében - például a stroke-os betegek ellátásában - nem sikerült javítani a halálozási arányon.Költséghatékonyság vagy kiadáscsökkentés?

Ha az egészségügyben folytatódik a költséghatékonysági elemzések nélküli rendeletalkotás, akkor a rendszer működése a kiadáscsökkentések ellenére tovább fog romlani - mondta a Magyar Egészséggazdaságtani Társaság elnöke a szervezet éves konferenciáján.

Kaló Zoltán hozzátette: a kiadáscsökkentő lépések előkészítésénél az illetékesek nem törődtek az egészségnyereséggel, mégis, gyakran költséghatékonyság-elemzés címen adtak ki szakmai anyagokat, bár azok csak a kiadási oldalt vizsgálták.

Az ELTE Egészséggazdaságtani Kutatóközpontjának igazgatója szerint erre példa az a rendelet, amelynek alapján az országos átlag feletti gyógyszerkiadást produkáló orvosokat büntetik, még akkor is, ha a betegek egészségi állapota indokolja a többletkiadást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok előrenyomulnak a Donbaszban, ahol tegnap elfoglaltak egy települést, a kelet-ukrajnai fronton Toreck ostroma zajlik. Az ukránok kurszki területhódítása után Oroszország nem zárja ki, hogy Ukrajna meglepetésszerű támadást fog végrehajtani Rosztov megye vagy Transznisztria ellen. Németország 1,4 milliárd eurós katonai segélycsomagot küld Ukrajnának az év végéig, légvédelmi felszereléseket, harckocsikat, harci drónokat, tarackokat, páncélozott járműveket, radarokat és tüzérségi lövedékeket kapnak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×