eur:
398.8
usd:
363.62
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes

Hivatalosan is vége a koalíciónak - a nap hírei

A kormány jelentős átalakítására készül a miniszterelnök. Minden eddigi látogatói rekordot megdöntött a XV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. A polgárháborús afrikai térségek problémáira hívta fel a figyelmet a katolikus egyházfő. A nap hírei április 27-én, vasárnap.

A kormány jelentős átalakítására készül a miniszterelnök, de részleteket egyelőre nem mondott terveiről. Gyurcsány Ferenc az ATV-ben annyit közölt: a legfőbb cél, hogy a gazdaságpolitika középpontjába állítsák a fejlesztési ügyeket. A kormányfő a miniszterjelöltek személyéről nem akart nyilatkozni, csak annyit mondott: a felkért tárcavezetők többsége nem az MSZP-frakcióból érkezik, és nem kötődik a szocialista párthoz. A miniszterelnök azután beszélt erről, hogy a szabad demokraták rendkívüli küldöttgyűlése a koalícióból való kilépésről döntött. Kóka János pártelnök konstruktív ellenzékiséget ígért a kormánynak április 30-a után. A liberális politikus az InfoRádió kérdésére szólt arról is, hogy az érintett tárcáknál már a jövő héten megtörténhet az átadás-átvétel.

A Fidesz szerint a szabad demokraták döntésének eredményeként a társadalmi támogatottság után parlamenti többségét is elveszítette a Gyurcsány-kormány. Dávid Ibolya, az MDF elnöke úgy véli: a kormányfőnek bizalmi szavazást kellene kérnie maga ellen, mert csak így derülhet ki, hogy az MSZP képes lesz-e az ország kormányzására a következő két évben. Halász Zsuzsa, a KDNP szóvivője azt mondta: az SZDSZ döntése csak akkor lenne hatással az ország életére, ha ez közelebb hozná az előrehozott választásokat.

A jelenlegi felére, 10 százalékra csökkentené az élelmiszerekre kivetett általános forgalmi adót a Fidesz. Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke az InfoRádióban azt mondta: erre az élelmiszerek további drágulásának megakadályozása miatt lenne szükség. Font Sándor emlékeztetett arra, hogy az uniós tagországok közül Magyarországon az egyik legmagasabb az élelmiszerár áfa-tartalma. Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium kabinetfőnöke válaszában azt mondta: csak olyan javaslatot támogatnak, amely összhangban van a konvergenciaprogrammal.

A köztársasági elnök szerint nem lehet kizárólag gazdasági érdekek alapján dönteni egy-egy vasútvonal megszüntetéséről. Sólyom László a Veszprém és Győr közötti, bakonyi szakasz sikeres megmentése alkalmából szervezett civil rendezvényen beszélt erről. Az államfő a Cuha-völgyi vasútállomáson utalt arra, hogy az Európai Unió alapvető célként jelölte meg a vasút fejlesztését.

A postahivatalok működtetésére meghirdetett közbeszerzési eljárás visszavonását követelik a Magyar Postától 4 megye érintett települései és vállalkozásai. A nyíregyházi tanácskozás résztvevői szerint a vállalat célja újabb hivatalok bezárása, hiszen a cég által ajánlott díjak a jelenlegi működési költségeknek csak a 40-50 százalékát fedezik. Tomecskó Tamás, a Posta szóvivője azt mondta: a cégnek nem célja a hivatalok bezárása, a Postapartneri program pedig a működtetés vállalkozásba adásáról szól, amire a cég veszteségeinek csökkentése érdekében van szükség.

Minden eddigi látogatói rekordot megdöntött a XV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál; a seregszemlére több mint 60 ezer érdeklődő volt kíváncsi. Zentai Péter László fesztiváligazgató elmondta: az új helyszín, a Millenáris beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Előzőleg átadták a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének 2007-es elismeréseit. Az év kiadója a Kossuth Kiadó, az év kereskedője pedig a Libri Kft. lett.

A polgárháború és erőszak sújtotta afrikai térségek problémáira hívta fel a figyelmet a katolikus egyházfő a Szent Péter téren összegyűlt zarándokok előtt. XVI. Benedek pápa elsősorban a szomáliai, a dárfúri és a burundi konfliktusra utalva felszólította a helyi politikusokat és a nemzetközi közösség tisztségviselőit, hogy tartsák tiszteletben az erőszak beszüntetésére vállalt kötelezettségeiket, és ne feledkezzenek meg a drámai humanitárius helyzetről.

Moszkvában Vlagyimir Putyin távozó és Dimitrij Medvegyev megválasztott elnök is részt vett a Megváltó Krisztus székesegyházban szombat éjjel tartott ortodox húsvéti istentiszteleten. II. Alekszij, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája külön köszöntötte a két vezetőt. Moszkvában mintegy százezer hívő vett részt az istentiszteleteken a város mintegy 700 templomában.

Szénhidrogénnel szennyezett ukrán étolaj került európai uniós országok üzemeibe; az első vizsgálatok szerint az anyag nem jelent veszélyt az emberi egészségre. Az Európai Bizottság unió szünetelteti a termék importját. Ukrajna hivatalosan egyelőre nem reagált a hírre.

Módosított útvonalon érkezett meg az olimpiai láng a Mount Everest kínai oldalán fekvő bázistáborba. A hatóságok a Tibet-párti tüntetésektől tartva döntöttek így. A láng várhatóan május első felében ér fel a Föld legmagasabb, 8848 méteres hegycsúcsára. A láng előző állomásán, Dél-Koreában rendbontás zavarta meg az olimpiai fáklyás váltófutást.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Az Európai Parlament szerdán kilenc órától meghallgatja Orbán Viktor miniszterelnököt, aki bemutatja Magyarország soros elnöki programját, de utána éles vita várható, amelyen aktuálpolitikai kérdések is napirendre kerülhetnek, mert a magyar kormánynak sok kérdésben markánsan eltér az álláspontja az uniós fősodortól – mondta Zalai Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Nemzetközi Szervezetek Kutatóműhelyének vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×