eur:
399.32
usd:
363.9
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes

Az SZDSZ április végén kilép a koalícióból

Az SZDSZ április 30-ával kilép a koalícióból - döntöttek a párt küldöttei a szabad demokraták rendkívüli küldöttgyűlésén Budaörsön. Korábban a párt elnöke a koalíció felmondásának támogatását kérte. Kóka János úgy fogalmazott: a kilépést nem elsősorban Horváth Ágnes egészségügyi miniszter menesztése indokolja, hanem az, hogy a koalíció már nem volt működőképes. Fodor Gábor ügyvivő ugyanakkor arra mutatott rá, hogy a szabad demokraták a kilépéssel hozzájárulhatnak az előrehozott választásokhoz.

A kilépésre 434 küldött szavazott igennel, 53-an nemmel, míg 32-en tartózkodtak.

A pártelnök a szavazás előtt konstruktív ellenzékiséget ígért a kormánynak és hangsúlyozta: nem akarnak előrehozott választásokat. Kóka János szerint új liberális koalícióra van szükség, az SZDSZ-en belül össze kell fogniuk a politikusoknak. A pártelnök azt mondta, koalíciós együttműködést szeretne kötni Fodor Gáborral.

Kóka János úgy látja, a pártnak 3-4 egyenlő esélyű elnökjelöltje van, akik nyílt versenyben mérkőznek majd meg, ami nem pártszakadást jelent, hanem a demokrácia elveinek érvényesülését.

Az SZDSZ elnöke azt kérte a küldöttektől, hogy támogassák a koalíció felmondását. Úgy fogalmazott: a miniszterek, az ügyvivők, az államtitkárok átlépték saját korlátaikat, feladtak rangot, pozíciót, befolyást, mert büszkék akarnak lenni az SZDSZ-re és hisznek az új kezdetben. "Álljunk melléjük és csináljunk egy új SZDSZ-t!" - hangoztatta.

Kóka János pártját egy folyamatosan melegített lábosban lévő békához hasonlította, aki nem veszi észre, hogy megfő. Ha a miniszterelnök nem mondja ki, hogy a koalíciós szerződés nem szentírás, nincs egészségügyi reform és adócsökkentés, akkor nem veszik észre, hogy egyre életveszélyesebb a politikai környezet - mondta a pártelnök. Hozzátette: az utolsó pillanatban sikerült kiugraniuk a forró vízből, mert volt bátorságuk ezt megtenni.

"A kilépés nem gyógyír minden bajra"

Fodor Gábor azt kérte a rendkívüli küldöttgyűlésének résztvevőitől, hogy szavazzanak igennel a kilépésre, de csak akkor, ha eltökéltek abban, hogy az SZDSZ maga is változtat, és akkor, ha eltökéltek abban, hogy nemcsak a vasárnapi, hanem a következő küldöttgyűlés is a változásról szól majd; hangsúlyozta ugyanakkor, téved, aki szerint a kilépés gyógyír minden bajra - az országnak stabil, tevékeny kormányra van szüksége.

Az SZDSZ ügyvivője arról beszélt, hogy az országnak megvalósítható, a fejlődést szolgáló programra van szüksége, nem pedig fejetlenségre.

Az országnak stabil, tevékeny kormányra van szüksége - mondta -, nem pedig bizonytalan, "gúzsba kötött kisebbségi kormányzásra". Hangsúlyozta: plurális demokráciára, nem pedig a Fidesz kétharmados többségére van szükség. Ezt úgy összegezte, hogy az országnak eredményes koalíciós kormány kell.

Fodor Gábor szerint az SZDSZ előtt ma három lehetőség áll: a feladás, a kiugrás vagy a megújulás. A feladás, azaz, hogy a párt lemond a programjáról a hatalomért, cserébe azért, hogy a megbukott koalícióban maradjon, járhatatlan út - mondta a politikus. Második lehetőségként a kiugrást nevezte meg, amikor az SZDSZ a kilépésével hozzájárul az előrehozott választásokhoz.

Ezt életveszélyesnek tartja mind az országra, mind a pártra nézve, mert véleménye szerint bármely politikai erő kétharmados győzelme súlyos, visszavonhatatlan károkat okozna Magyarországnak.

Harmadik lehetőségnek a megújulást tartja. Azt mondta, hogy le kell zárni egy korszakot, a zsákutcás politika korszakát és új, tiszta lapot kell nyitni. Hozzátette: arra kéri a résztvevőket, hogy szavazzanak igennel a kilépésre, mert ez a bölcs döntés, de ugyanilyen bölcsességgel kell azon is dolgozni, hogy Magyarországnak újra stabil, tevékeny kormánytöbbsége legyen a jövőben. "Június után ezt kell elérnünk!".

Fodor Gábor szerint a koalíció mellett az SZDSZ is zsákutcába jutott. Évről-évre kevesebb választó tud azonosulni a politikájukkal, elveszítik vidéki pozícióikat, a pártot elhagyják alapítói, és egyre látványosabb és gyorsabb a hanyatlás. Fodor Gábor úgy gondolja, hogy fordulatra és világos stratégiára van szükség, azaz személyi és tartalmi megújulásra egyaránt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Mintegy négyezer kisboltot zártak be Magyarországon 2023 második félévében. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta az InfoRádióban, hogy a diszkontüzletek akcióikkal elszipkázzák a vásárlókat a kisebb szakboltoktól, melyek üzemeltetői egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a magas bérleti díjak és a közterhek kigazdálkodása miatt. Neubauer Katalin arról is beszélt, hogy sok esetben annyira kevés marad az árrésből, hogy inkább a vállalkozók is úgy döntenek, alkalmazottként folytatják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Ma reggel Ázsiában többnyire negatív hangulatot figyelhetünk meg, a hongkongi Hang Seng index közel 6 százalékkal került lejjebb, miután a várakozásokkal ellentétben nem jelentett be újabb ösztönző intézkedéseket a kínai kormány. Ezt követően Európában is lefordultak a tőzsdék, noha meglepetésszerű pozitív adatok érkeztek reggel a német gazdaságból. Az amerikai részvénypiacon azonban már emelkedés bontakozott ki, miután az olaj árfolyama nagyobbat korrigált. Ma Magyarországon a Pénzügyminisztérium szeptemberi államháztartási egyenlegéről szóló jelentése került napvilágra, amely az ország fiskális politikájának és költségvetési helyzetének állapotát tükrözi. Külföldön pedig a délutáni amerikai külkereskedelmi mérleg adatokra figyeltek a befektetők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×