eur:
389
usd:
361.91
bux:
68683.75
2024. május 8. szerda Mihály

ÖKO-program: már várják a pályázatokat

A héten már be lehet adni a pályázatokat a távhő-korszerűsítési programra. Balogh Róbert, a Főtáv szóvivője elmondta: eddig több mint 80 ezer háztartásból érdeklődtek.

Az ÖKO-program pályázatait április 15-től lehet beadni az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumhoz, illetve az ÉMI Kft.-hez - tájékoztatta az InfoRádiót a Főtáv Zrt. szóvivője.

Balog Róbert közölte: eddig 780 épület - több mint 80 ezer lakás - lakói kérték a Főtáv Zrt.-t, hogy készítsen megvalósítási ajánlatot, amelynek alapján, az elnyert állami támogatás segítségével, korszerűsíthetik az ingatlanokat.

A program célja, hogy a lakóépületek minden lakásában legyen termosztatikus radiátorszelepekkel szabályozható a fűtés, amely így az költséghatékony lehet. A lakók a korszerűsítés után alkalmazhatják a költségosztást, így csak a saját lakásukban elhasznált energiamennyiség árát fizetik meg - magyarázta a szóvivő.

Akik részt vesznek a programban, azoknak a Főtáv Zrt. 10 százalékos alapdíjkezdvezményt ad - mondta Balog Róbert, hozzátéve: a korszerűsítéssel szabályozható az elhasznált energia mennyisége, így megtakarítást jelenthet.

A korszerűsítés teljes költsége lakásonként 150 ezer forint, ebből az állam maximum 54 ezret fizet, ám az önkormányzat további 15 százalékkal támogathatja az átalakítást. Így a fogyasztókra vagy 75 vagy 95 ezer forintnyi önrész marad, akik ezt az összeget tíz éves futamidő alatt fizethetik meg, így a havi törlesztőrészlet ezer és kétezer forint között alakulhat - fűzte hozzá a Főtáv Zrt. szóvivője.

Hanganyag: Tenczer Gábor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×