eur:
389.42
usd:
363.23
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Közösségi közlekedés nélkül a fővárosiak 30-40 százaléka gyalogolni kényszerülne

Közösségi közlekedés nélkül a főváros népességének körülbelül 30-40 százaléka csak gyalog közlekedhetne, a többiek, akik autóval rendelkeznek, csak 12-15 kilométeres óránkénti sebességgel araszolnának a város útjain - mondták el közlekedés mérnökök a távirati irodának pénteken.

Az MTI annak kapcsán kérdezett meg közlekedésszervező mérnököket, hogy a BKV szakszervezetei április 7-ére üzemkezdettől délután egy óráig sztrájkot hirdettek, és a péntek reggeli tárgyalások sem vezettek eredményre a Budapesti Közlekedési Vállalat Zrt. vezetősége és a szakszervezetek között.

A szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy jelenleg napi kétmillió utast szállítanak a BKV járművei, ha leáll a közösségi közlekedés, nekik is autóba kellene ülniük, vagy gyalog kellene útnak indulniuk. (Kerékpárral rendszeresen ma még nagyon kevesen közlekednek a fővárosban, hétvégeken néhány tízezerre tehető a kerékpárosok száma a budapesti utcákon.)

Az autóval közlekedőknek a saját úti céljaik mellett a családjuk úti céljait és a családi ügyintézést is teljesíteniük kellene; egy autóval átlagosan három ember utazási igényét kellene kielégíteni.

Megjegyezték: egy általános, legalább egész napos egységes sztrájk - amely érinti a Volánt, a MÁV-ot és a BKV-t - esetén a főváros egy vagy két napig "működhetne". Ilyen esetekben ugyanis sok az elhalasztott utazás, sok a csúsztatás, kivett szabadnap, ál-betegállomány, a mégis útra kelők azonban a szokásosnál fáradtabban érkeznek meg úti céljukhoz.

Amennyiben egy hétig vagy hosszabb ideig maradna közforgalmú közlekedés nélkül Budapest, az már komoly gondokat okozna a város, és részben az ország életében is - hívták fel a figyelmet.

Mint mondták, a tömegek által megfizethető, sűrű, kényelmes közforgalmú közlekedés fenntartása és biztonságos üzemeltetése közös érdek. A finanszírozásában minden érintettnek - a szolgáltatást igénybe vevő utasnak, a tulajdonos önkormányzatnak és az államnak - egyenlő arányban kellene részt vállalnia.

Hanganyag: Tenczer Gábor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×