eur:
393.35
usd:
367.78
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Együtt tárgyalja az Országgyűlés a kormánypárti és ellenzéki javaslatokat - a nap legfontosabb hírei

A házbizottság után az Országgyűlés is úgy döntött, hogy kedden lesz a népszavazáshoz kapcsolódó, a kórházi napidíj, a vizitdíj és a tandíj eltörléséről szóló törvénymódosító javaslatok általános és részletes vitája. A határozat értelmében a kormány és a Fidesz előterjesztését együttesen, összevontan tárgyalja a parlament; a zárószavazás várhatóan jövő hétfőn lesz.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke az Országgyűlésben, napirend előtt azt mondta: a népszavazással Magyarország győzött, Gyurcsány Ferenc kormányfő válaszában ugyanakkor úgy vélte: az ország hosszú távon inkább veszített a voksolással. Szerinte nagyon sokat árt, ha lényegében költségvetési kérdésekről lehet véleményt nyilvánítani egy referendumon. Lendvai Ildikó, a szocialisták frakcióvezetője elismerte: a népszavazás kétségkívül vereség az MSZP-nek. Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője a kieső bevételek pótlásának fontosságáról beszélt, míg Dávid Ibolya, az MDF elnöke úgy fogalmazott: mivel sem a kormány, sem a Fidesz nem tud megoldást találni a kialakult válságra, létre kellene hozni egy független szakértői testületet.

Összeül a Felsőoktatási Kerekasztal

Szerdára összehívta a Felsőoktatási Kerekasztal ülését Hiller István oktatási és kulturális miniszter. A tárca tájékoztatása szerint a tanácskozáson a felsőoktatás finanszírozásának kérdései, a népszavazás eredménye után kialakult helyzet, a fejlesztési részhozzájárulás eltörléséből fakadó lépések lesznek napirenden. A vasárnapi ügydöntő népszavazáson a szavazók 82,22 százaléka mondott igent a tandíj eltörlésére. Ennek értelmében ősztől nem vezetik be a felsőoktatási intézményekben a fejlesztési részhozzájárulást. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke szerint a tandíjból származó bevétel nem hozott volna minőségi javulást a felsőoktatásban. Miskolczi Norbert az InfoRádióban azt mondta: minőségpolitikai fejlesztési tervet várnak az Oktatási és Kulturális Minisztériumtól a színvonal javítására.

Drágul a gázolaj

Hat forinttal többet kell fizetni a gázolajért szerdától a hazai töltőállomásokon; a benzin ára ezúttal nem változik. A holtankoljak.hu információi szerint így a gázolaj literenkénti átlagára 313 forint körül lesz, amivel november óta negyedszer dönt árrekordot ez az üzemanyagfajta. A Mol legutóbb két hete változtatott az üzemanyagok árán, akkor a gázolajé 4 forinttal, a 95-ös benziné pedig 2 forinttal nőtt.

Ománi céggel kötött stratégiai megállapodást a MOL

Stratégiai megállapodást kötött a MOL és az Oman Oil Company. A magyar társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölte: 8,7 millió törzsrészvényt, az alaptőke 8 százalékát értékesíti az omániaknak, a MOL pedig részesedést szerez nemzetközi eszközökben, valamint készpénzt kap. A magyar cég elnök-vezérigazgatója az InfoRádióban közölte: a pluszforrásokat fejlesztésekre és terjeszkedésre fordítják. Hernádi Zsolt a Déli Áramlat gázvezetékről azt mondta: a kormányközi megállapodás mellett fontos kérdés, hogy milyen vállalatközi egyezségek jönnek majd létre. Azt nem tudta megmondani, hogy a MOL-nak milyen szerepe lesz a megvalósításban. Az elnök-vezérigazgató emlékeztetett arra: a magyar vállalat és az orosz Gazprom közös cége folyamatosan készít megvalósíthatósági tanulmányokat a Déli Áramlatról. Arra a kérdésre, hogy az orosz-magyar megállapodás veszélyezteti-e az európai Nabucco-projekt végrehajtását, Hernádi Zsolt úgy fogalmazott: az ilyen egyezségek után a Nabuccóra nagyobb figyelmet fordítanak, amire nagy szüksége van az uniós tervnek.

Bezárják a szerencsi cukorgyárat

Bezárják a Mátra Cukor Zrt. szerencsi cukorgyárát - közölte a társaság igazgatóságának elnöke. Pokol Balázs elmondta: ezzel a német Nordzucker érdekeltségébe tartozó cég leállítja utolsó magyarországi gyárát is. Az elnök hozzátette: a magyar piacot a jövőben importcukorból látja el a Mátra Cukor Zrt. A szerencsi üzem bezárása 111 munkavállalót érint, helyzetük rendezése érdekében szociális tervet készítenek. Magyarországon a döntés után egyedül Kaposváron működik tovább cukorrépát feldolgozó gyár.

Marad a látogatási tilalom

41-re emelkedett a calici vírussal fertőzött betegek száma a Semmelweis Egyetem I-es számú Belgyógyászati Klinikáján; a látogatási tilalmat fenntartják. Kovács Eszter, az intézmény sajtóreferense elmondta: péntek óta 28 beteg és 13 munkatárs fertőződött meg, a múlt héten megbetegedettek azonban már jobban vannak. Hozzátette: ezen a héten még biztosan nem oldják fel a felvételi zárlatot és a látogatási tilalmat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×