eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Gyurcsány új tulajdonosi programja

A miniszterelnök szerint a tavalyi év nehéz volt, de amibe a kormány és a koalíció belekezdett, elkerülhetetlennek tűnt. A kormányfő évértékelő beszédében új tulajdonosi programot hirdetett, amely a magyar polgárság megteremtését hivatott támogatni. Gyurcsány Ferenc azt javasolja, kezdődjön társadalmi párbeszéd arról, hogy mely állami tulajdonban lévő cégek vonhatók be a programba.

A hétköznapok biztonságához stabil háttér szükséges, ennek három feltétele van: a munka, a tudás és a tulajdon - mondta hétfői, parlamenti évértékelő beszédében Gyurcsány Ferenc kormányfő, aki szerint vissza kell térni a polgárosodás programjához.

"Térjünk vissza a polgárosodás történelmi, társadalmi programjához, máskülönben Magyarország történelmében sokadszor utat téveszt, és zsákutcába jut" - mondta a miniszterelnök, az új magyar polgárosodás első feltételeként említve a biztonságot adó, jó minőségű és megfizetett munkát.

Hozzátette: tudatában vannak annak, hogy csökkenteni kell a munkabérre rakódó járulék- és adóterheket, ezért elsődleges céljuk a munkahelyteremtő tehercsökkentés. Kiemelte, hogy jövőre mintegy 200 milliárd forinttal biztosan csökkenthető az adóterhelés.

Gyurcsány Ferenc beszédét az elmúlt másfél év értékelésével kezdte, azt mondta: "sokan, akik hittek bennünk, bennem, elvesztették hitüket. Sokan elfordultak tőlünk. Látom és értem a csalódottságot, a kiábrándultságot". Úgy fogalmazott, hogy "sokunk életének legnehezebb éve volt a tavalyi".

"Sajnálom, hogy sokaknak csalódást okoztunk, de még ennél is jobban bánnám, ha nem teljesítettük volna kötelességünket" - mondta. A kormányfő kijelentette: azért kezdtek a reformokba, mert biztosak abban, hogy amit tesznek, az Magyarország érdeke.

Legyen polgárosodás!

Most először van alkalom, hogy ne örökölt kompromisszumokkal alakítsuk politikánkat, térjünk vissza a polgárosodás politikájához. Ez Magyarország egyetlen esélye - mondta a kormányfő.

Az új politika ennek a folyamatnak a támogatása. Az ember csak akkor van biztonságban, ha nem kiszolgáltatott. A hétköznapok biztonsága stabil háttéren múlik: a munkán, a tudáson és a tulajdonon - jelentette ki Gyurcsány Ferenc.

A kormányfő nem hisz sem a konzervatív, sem a vegytiszta liberális vagy szociáldemokrata válaszban. "Abban a polgárosodásban hiszek, amely egyszerre támaszkodik az államra és a piacra" - tette hozzá.

Az új magyar polgárosodásról nem elég beszélni, a kormánynak kezdeményeznie, cselekednie kell. Ajánlásokat és javaslatokat akarunk vitára bocsátani, mert párbeszédre van szükség - közölte Gyurcsány Ferenc.Az új magyar polgárosodás első feltétele a jól megfizetett munka - mondta a kormányfő. A politikus kijelentette: a kabinet tudatában van annak, hogy csökkenteni kell a járulékokat.

Elsődleges cél a munkahelyteremtő tehercsökkentés. Jövőre mintegy 200 milliárd forinttal biztosan csökkenthető az adóterhelés, ha ennél nagyobb mozgástér lesz, akkor azt is erre a célra és hiánycsökkentésre fordítják - mondta.

Korrigálni kell a segélyezési rendszert, hogy ne tartson távol egyeseket a legális munkától. Ha így teszünk, több marad a valóban rászorulóknak - közölte Gyurcsány Ferenc. Elmondta: meg kívánják vitatni, hogy helyes-e havi 30-50 ezer forint kiegészítő támogatást adni a hátrányos helyzetű gyerekeket oktató tanároknak.

Újra élettel kívánjuk megtölteni a művelődési házakat, ezért növeljük azok támogatását és felújítási programot indítunk - jelentette be a miniszterelnök. Hozzátette: az oktatási kerekasztallal közösen kidolgozott javaslatok megvalósítására 2009-ben az ideinél 50 milliárd forinttal többet költenek.

Tulajdon nélkül nincs szabad polgárság - mondta. Hozzátette: itt az ideje, hogy mindenki számára megnyissák a tulajdonossá válás útját. Gyurcsány Ferenc közölte: az új tulajdonosi program lehetővé teszi, hogy pár ezer forint befizetéssel több százezer forint tulajdonrészt vásárolhassanak az emberek.

Adjunk részletfizetési és adókedvezményeket, vitassuk meg, milyen vállalatok jöhetnek szóba. Az egész folyamatnak átláthatónak kell lennie,azt szeretnénk, ha ez a tulajdon nem kevesek kezébe kerülne - tette hozzá. Az új tulajdonosi program egy új Magyarországról szól - jelentette ki a miniszterelnök.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 18. 10:22
×
×
×
×