INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Lízingeljünk vagy hitelre vegyünk autót?

Infostart / InfoRádió
A tulajdonszerzést jelentő hitelt vagy inkább az alacsonyabb kockázat miatt alacsonyabb törlesztőrészleteket is jelentő lízinget válasszuk, ha autót szeretnénk venni?

Az idén sem indul bérlakás-építési program - értesült a Népszabadság, amely emlékeztet: a program tavaly sem indult meg, sőt az előtt sem. Az ügynek az utolsó - öt évvel ezelőtti - lakáspolitikai koncepció megfogalmazása óta nem sikerült elérnie a politikai ingerküszöböt. A nemzeti lakásprogram 2006-ra meg kívánta duplázni a bérlakásállományt. Ha így történt volna, a megépült 350 ezer bérleményben könnyen ellakhatna az a 176 ezer ember, aki a KSH felmérése szerint szívesen költözne bérlakásba. Még az álomhatárként meghatározott 15 százalék (630 ezer bérlakás) sem lenne elég. Ha évente tízezer új otthont adnának át, akkor is 25 év kellene a nyugat-európai átlag eléréséhez.

Ádáz küzdelem folyik Szlovákiában az általános iskolák között minden egyes gyermekért - írja a Magyar Nemzet. Az oktatási minisztérium rendelkezése értelmében ugyanis január 15-től egy hónapon át írathatják be csemetéiket a szülők, ennélfogva sok általános iskola sorsa is most dől el. Szlovákiában ugyanis az önkormányzatok által fenntartott általános iskolákra kizárólag normatív támogatást - köznyelven fejpénzt - kapnak a települések. Előzetes számítások szerint az idén a tavalyinál közel kilencezerrel kevesebb gyermeket íratnak iskolába országosan, s jövőre további hétezerrel csökken majd az elsősök száma.

A Virgin Galactic szerdán bemutatta a második polgári űrrrepülőgép tervét - számol be az Index. Richard Branson, a cég vezére abban reménykedik, hogy nyáron már ki is próbálhatják az új polgári űrrepülőt. A SpaceShipTwo az a repülőgép, amellyel a gazdag utasok felszállnak az űrbe, a WhiteKnightTwo nevű furcsa szerkezet pedig a kilövést segíti, ezzel viszik fel tizenöt kilométeres magasságba az utasszállítót. Hiszen, bármily meglepő, magasabbról könnyebb megközelíteni a világűrt. Mindkét gép kinézete megváltozott az első verzióhoz képest. A járműveket kompozit anyagokból rakták össze, és a mérnökök jóvoltából a terveket más cégek is használhatják majd, ha űrjárgányokat akarnak készíteni. Branson már tavaly márciusban azzal büszkélkedett, hogy a kétszázezer dollárba, azaz kevesebb mint 50 millió forintba kerülő űrutazás iránt 45 ezer ember érdeklődött.

Kritikusnak ítéli a hazai élelmiszeripar helyzetét a drasztikus alapanyag-drágulás miatt az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége - olvasható a Világgazdaságban. Miközben az agrártermékek ára tavaly novemberre több mint 35 százalékkal nőtt, az iparág csak 11 százalékkal növelte bruttó árbevételét, és az előrejelzések szerint adózott eredménye is csökkent. Különösen a mezőgazdasági nyersanyagokra épülő iparágak (elsősorban a hús- és tejipar) helyzete válságos. A cégek kifejezetten vesztesei voltak a tavaly felgyorsult agrárár-emelkedésnek, mert az üzletláncok csak részben ismerték el a jelentős költségnövekedést a beszállítói árakban. A mostani helyzet újabb gyárbezárásokhoz, kapacitásleépítésekhez vezethet.

Hét százalékkal csökkent tavaly a műsoros zenei cd-k eladási értéke, miközben hat százalékkal erősödött a darabszámban mért forgalom - írja a Napi Gazdaság. A csökkenés mögött az olcsó zenei kiadványok dömpingje áll, a lap által megkérdezett kiadók mind arról számoltak be, hogy az olcsó lemezeik fogynak. Emellett a piacra egyre nagyobb hatással van az illegális zenei letöltés, emiatt már a Miniszterelnöki Hivatalnál lobbiznak a kiadók.

A penzcentrum.hu terjedelmes összeállítást közel arról, hogy mi a kedvezőbb: a hitelre vásárolt autó, vagy a lízingelt gépkocsi. Nincs kiút a szerződésből, ha a hitelfelvétel helyett, az alacsonyabb önrész érdekében lízingeli a kiszemelt autót? Ha mégsem alakulnak jól a dolgok, könnyebben elviszik ön alól a kocsit? Ezek azok a hiedelmek, melyek sokakat visszatartanak attól, hogy a tulajdonszerzést jelentő hitel helyett inkább az alacsonyabb kockázat miatt alacsonyabb törlesztőrészleteket is jelentő lízinget válasszák. A pénzcentrum.hu elsősorban azt veszi górcső alá, hogy milyen tényezők akadályozzák a lízingszerződés felbontását, illetve hogy milyen gátakkal kell szembesülnie annak, aki a hirtelen támadt pénzhiányt a lízingelt autó értékesítésével szeretné feloldani.

Kapcsolódó hang

Lapszemle 1. rész
 


Lapszemle 2. rész
 


Gazdasági lapszemle
 


A címlapról ajánljuk