eur:
389.64
usd:
363.13
bux:
68101.94
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Talajfertőtlenítő szertől pusztulnak a sasok

Egy karbofurán nevű talajfertőtlenítő szer okozta a réti sasok halálát a Hortobágyi Nemzeti Park területén - mondta az InfoRádiónak a tetemek és sérült állatok vizsgálata után a Magyar Madártani Egyesület ragadozómadár-védelmi programvezetője. Vagyura János hozzátette: az elmúlt években 44 sast mérgeztek meg, és most már a szándékosság sem zárható ki.

Az utóbbi években feltűnően sok olyan sas tetemére bukkantak, amelyekkel valamilyen méreganyag végzett, ezért a szakértők arra következtetnek, hogy valaki szándékosan pusztítja a madarakat - mondta az InfoRádiónak a Magyar Madártani Egyesület ragadozómadár-védelmi programvezetője.

Vagyura János közölte: a madárpusztulás egyik oka az lehet, hogy a sasok a téli, táplálékban szegényebb időszakban elfogyasztják a kihelyezett, mérgezett csalit, de az is előfordulhat, hogy olyan zsákmányt ejtenek el, amelynek a szervezetébe halálos mennyiségű talajfertőtlenítő anyag szívódott fel.

A mérgezett táplálékot elfogyasztó sasoknak kicsi az esélyük a túlélésre: csak akkor maradhatnak életben, ha nem került a szervezetükbe túl sok toxin, és idejében rájuk találnak a természetvédelmi őrök, akik beadják nekik az ellenszert - tette hozzá a Magyar Madártani Egyesület munkatársa.

Azok az elpusztult és sérült madarak, amelyekre az utóbbi időben bukkantak rá, egy karbofurán nevű talajfertőtlenítő anyagtól betegedtek meg - tájékoztatott Vagyura János.

A Magyar Madártani Egyesület ragadozómadár-védelmi programvezetője emlékeztetett: néhány évvel ezelőtt Békés megyében sok daru pusztult el, szintén talajfertőtlenítő szertől.

Vagyura János figyelmeztetett: a madarak az emberi környezet minőségét jelzik, vagyis, ahol a sasok vegyszerek miatt hullanak el, ott az emberi élet minősége is jelentősen romlik.

A mérgezett csalikat a természetvédelmi területeken is elfogyaszthatják a madarak, nincs ugyanis elég természetvédelmi őr ahhoz, hogy megakadályozza a vegyszerekkel átitatott táplálék kihelyezését - mondta a madártani egyesület munkatársa, majd hozzátette: ha többen lennének, akkor sem tudnák megoldani a problémát.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×