eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Népszavazás március 9-én - a nap legfontosabb hírei

Március 9-ére tűzte ki a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról a Fidesz és a KDNP által kezdeményezett népszavazást a köztársasági elnök. Sólyom László azután hozta meg döntését, hogy kedden az Alkotmánybíróság elutasította a referendumot elrendelő országgyűlési határozatok elleni kifogásokat.

A parlament december 17-én rendelte el a voksolást. Daróczi Dávid kormányszóvivő közölte: a kabinet már elkülönítette a költségvetésből a népszavazás lebonyolításához szükséges 4,5 milliárd forintot. A Fidesz elnöke örül annak, hogy az államfő a lehető legrövidebb időn belül kitűzte a népszavazást. Orbán Viktor úgy fogalmazott: a magyar demokrácia szégyene, hogy egy évig kell harcolni egy alkotmányos jog érvényesüléséért. A KDNP és az MDF is üdvözölte Sólyom László döntését, és az MSZP is azt jelezte, hogy egyetért az időponttal. Az SZDSZ ugyanakkor úgy véli: a korai időpont a Fidesznek kedvez, mivel a kormánypártoknak nem marad elég idejük a kampányra.

Medián: minden eddiginél alacsonyabb az MSZP támogatottsága

A Medián szerint minden eddiginél alacsonyabb az MSZP támogatottsága; a Fidesznek valamennyi választói csoportban legalább kétszer annyi szimpatizánsa van, mint a szocialistáknak. A HVG megbízásából készült elemzést 2400 megkérdezett válaszai alapján állította össze a Medián. A felmérés szerint a 2006-os parlamenti választás óta a Fidesz minden jelentős társadalmi-demográfiai csoportban nagyjából azonos mértékben erősödött, az MSZP ugyanakkor minden rétegben, de nem egyforma mértékben veszített szavazókat.

Brüsszel következetes szigort vár

A pénzügyminiszter szerint továbbra is következetes szigorra van szükség a költségvetésben, és folytatni kell a megkezdett strukturális reformokat. Veres János a kormányszóvivői tájékoztatón az aktualizált konvergencia-program brüsszeli értékeléséről úgy vélte: az reális képet fest Magyarországról és az elért eredményekről. A Fidesz szerint az országnak és az embereknek is rossz a konvergencia-program. Szijjártó Péter, az ellenzéki párt szóvivője azt mondta: a megszorításokra épülő program Európa sereghajtójává tette Magyarországot, amely korábban a régió éllovasa volt.

Az Európai Bizottság értékelésében kiegyensúlyozottnak és tarthatónak nevezte a magyar konvergencia-programot. A testület a 2007 és 2011 közötti időszakra szóló program alapján reálisnak tartja, hogy 2009-re a GDP 3 százalékára csökkenjen az államháztartási hiány, az állami kiadások növekedését viszont a kockázatok közé sorolta.

Országos sztrájk a Volánnál

Országos sztrájkot hirdetett január 30-ára a Volán társaságoknál a Közúti Közlekedési Szakszervezet, az Autóbuszközlekedési Dolgozók Uniója, a Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége és a Liga Közlekedési Szakszervezetek Ágazati Szövetsége. A munkabeszüntetés a felhívás értelmében üzemkezdettől reggel 8 óráig tart. A Közúti Közlekedési Szakszervezet elnöke elmondta: az érdekképviseletek 7 és fél százalékos béremelést, emellett havi 5 ezer forint béren kívüli juttatást kérnek. Korcsolayné Kovács Krisztina közölte: a munkáltatók ezzel szemben 5-6,5 százalékot ajánlanak. Hozzátette: a tárgyalást a jövő héten folytatják. A munkáltatók képviselőjeként Dénes András, a Közúti Közlekedési Vállalkozások Szövetségének főtitkára azt mondta: bízik a megállapodásban.

Egyre több az influenzás

Nőtt az influenzás betegek száma az országban - mondta az Országos Epidemiológiai Központ járványügyi osztályának vezetője. Csohán Ágnes közölte: az elmúlt héthez képest másfélszer többen, mintegy 50 ezren fordultak orvoshoz. A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a legtöbben továbbra is a Dunántúlon, Közép-Magyarországon és a Dél-Alföldön fordulnak orvoshoz, Budapesten viszont csökkent a betegek száma.

Újabb pályázat a Fradira

Kiírta az újabb, hatodik pályázatot az FTC Üllői úti ingatlanának értékesítésére a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács. A zártkörű tenderre péntekig kapnak meghívást azok a cégek, amelyek korábban már pályáztak, vagy kaptak meghívót. A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács döntése értelmében a vevőnek február 13-ig sportszakmai koncepciót kell benyújtania, valamint garanciát kell vállalnia arra, hogy 25 évig használati lehetőséget biztosít az FTC szakosztályai részére. Sikeres pályázat esetén február végére várható eredményhirdetés.

Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 07:20
×
×
×
×