eur:
393.08
usd:
366.57
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Mindenhol mozgássérültek parkolnak?

Rendre előfordul, hogy a belvárosi parkolók jelentős részében csak mozgássérült igazolvánnyal rendelkezők parkolnak. Megtehetik, hiszen Budapesten a regisztrált mozgássérültek ingyen állhatnak meg. Kérdés viszont, hogy valóban az igazolvány jogos tulajdonosa vette-e igénybe az engedményt.

A Centrum Parkoló Kft. kommunikációs igazgatója szerint nagyon gyakran előfordul, hogy egy belvárosi, 50 férőhelyes parkolóban több mint tíz olyan autó áll, amelynek gazdája nem fizetett parkolási díjat, mert rendelkezett mozgássérült-igazolvánnyal.

Lónyai Tamás elmondta azt is: vannak, akik egészségesek, de beteg rokonuktól vagy ismerősüktől egy minimális összegért megveszik a kártyát, és jogtalanul használják. Előfordult, hogy az őrök nyomon követték az autósokat és azt tapasztalták, hogy egészséges emberek egyedül érkeztek majd távoztak autójukkal a parkolóból, azaz egyértelműen visszaéltek a kártyával.

A kártyákat hamisítani már nem lehet, a jelenlegi szabályozás azonban kibúvót ad sokaknak, hiszen bárki mondhatja, hogy a mozgássérült rokonát veszi fel, azért használja a kártyát.

Kétféle igazolvány

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége kétféle mozgássérült-igazolványt bocsáttatna ki az állammal a joghézagból eredő probléma megoldására. A szervezet elnöke az InfoRádiónak azt mondta: növeli a visszaélések lehetőségét, hogy a háziorvos adja ki az igazolvány alapjául szolgáló orvosi szakvéleményt.

Hegedűs Lajos szerint az igazolványokat az Országos Rehabilitációs Szakértői Intézetnek kellene engedélyeztetni, a háziorvosok ugyanis abban érdekeltek, hogy megtartsák a betegeiket.

A szervezet emellett azt javasolja, hogy csak a mozgássérültek kapjanak korlátlan parkolásra szóló engedélyt, a hozzátartozóknak azonban csak olyan kártyát kellene biztosítani, ami a beteg rokon szállítását, ki- és beszállását segíti, és legfeljebb egyórányi parkolásra jogosít.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×