eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Szombat délig minden eldől

Országos sztrájkbizottságot alakított a LIGA Szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetsége, amely péntek délután még tárgyalóasztalhoz ül a kormánnyal - jelentette be Gaskó István, a LIGA Szakszervezetek elnöke.

Szombat délig adtak határidőt a kormánynak arra, hogy visszavonja az egészségpénztárakról és a nyugdíjrendszerről szóló törvényjavaslatokat - közölte a LIGA Szakszervezetek elnöke.

Gaskó István hangsúlyozta: a szakszervezetek szerint a magánbiztosítóknak nincs meg a megfelelő tudása az egészségügyi rendszer működtetéséhez és fejlesztéséhez.

Az egészségpénztárakról és a nyugdíjrendszerről szóló szavazás elhalasztását csak részeredménynek tekintik, aminek esetén csak felfüggesztik a sztrájkot - fűzte hozzá a szakszervezeti szövetség elnöke.

Gaskó István hozzátette: péntek délután, törvényi kötelezettségüknek megfelelően még tárgyalóasztalhoz ülnek a kormánnyal, de ha szombaton 12 óra után lesz megegyezés, akkor a hétfőre meghirdetett sztrájkot teljes körűen már nem tudják lefújni a szervezők, akik most megalakították az Országos Sztrájkbizottságot.

Lesz is, meg nem is

A LIGA kongresszusa rendkívüli ülést tartott, amelyről üzenve mindenkit a szombati budapesti demonstráción, és lehetőség szerint a hétfői sztrájkban való részvételre szólítottak fel.

Gaskó István közlése szerint hétfőn, a novemberi munkabeszüntetéshez képest jóval többen, több tízezren vesznek majd részt a sztrájkban.

Az érdekképviseleti elnök elmondta: az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, a Közúti Közlekedési Szakszervezet és a kormány által aláírt, a típusfüggőségről szóló megállapodásról azt mondta: a LIGA Szakszervezetekhez tartozó Körös és Balaton Volánnál várhatóan lesz sztrájk hétfőn.

Kónya Péter, a LIGA társelnöke közölte: bár a fegyveres és rendvédelmi erők a törvény szerint nem sztrájkolhatnak, de szakszervezetük a 40 ezres tagságot arra buzdítja, hogy szombaton menjenek el a budapesti tüntetésre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×