eur:
388.8
usd:
361.22
bux:
68578.71
2024. május 7. kedd Gizella

Mi lesz a tízezer határőrrel?

Több mint tízezer határőr kerül a rendőrséghez január 1-jétől. Csak kevesen, körülbelül 500-an vannak azok, akik nyugdíjaztatásukat kérték. A Határőrség országos parancsnoka szerint a határőrök a jövőben rendőri feladatokat látnak majd el, így akár forgalmat is irányíthatnak, vagy helyszínelhetnek egy bűncselekménynél.

December 21-étől megszűnik a határellenőrzés a magyar-szlovák, a magyar-osztrák és a magyar-szlovén határon, mivel Magyarország is csatlakozik a schengeni övezethez.

Ezeket a határainkat eddig több mint tízezer határőr védte, akiket - ha vállalják - a jövőben a rendőrség alkalmazza.

A határőrség országos parancsnoka, Béndek József az InfoRádióban elmondta: nagyjából 560 ember nem vállalta, hogy a rendőrség keretében folytassa a munkát, többségük nyugdíjba megy. Több mint 10.200 ember azonban a rendőrséghez kerül.

Õket átképzik, mint ahogy a rendőrök is kapnak idegenrendészeti képzést.

A határátkelők szükségtelenné váló épületeinek egy részét átalakítják, és más célokra hasznosítják, de lesznek olyanok is, amelyeket lebontanak.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Az adótartalom nem magyarázza a regionális eltéréseket a benzin és a gázolaj árát illetően, inkább az árrésekben jelentkező különbség okozott némi kontrasztot – mondta az InfoRádióban a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Energia- és Klímapolitikai üzletág vezetője. Hortay Olivér hozzátette: magyar szempontból kedvező fejlemény, hogy a szomszédos országok átlagáraihoz képest már kevesebb, mint egyszázalékos a differencia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×