eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Megjelent a felvételizők bibliája

Szombaton jelenik meg a 2008 szeptemberében induló képzésekről szóló Felsőoktatási felvételi tájékoztató. Jövőre közel 1600 alapképzés közül választhatnak a felvételizők.

Az egyetemi és főiskolai felvételi eljárásban talán a legfőbb változás, hogy új pontszámítási rendszer lép érvénybe, amelyben a felvételizők összesen 480 pontot gyűjthetnek össze - közölte Manherz Károly, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára.

Az alapképzésben összesen 1616 szak közül választhatnak a diákok, ezek mellett több mint 200 mesterképzés, és mintegy 380 felsőfokú szakképzés szerepel még a Felsőoktatási felvételi tájékoztatóban.

Fer?

További változás, hogy a jövő év szeptemberében indul a tandíjfizetés. Az Országgyűlés nemrégiben módosította az ezzel kapcsolatos törvényt, így a legjobban tanuló 15 százalék biztosan mentesül a befizetés alól.

A felvételi tájékoztatóból kiderül, hogy az iskolákban nem azonos a képzési hozzájárulás mértéke: van iskola, ahol félévente 55 ezer, és van, ahol 78.750 forintot kell fizetni.

A tervek szerint a fejlesztési részhozzájárulás bevezetésével párhuzamosan megnő a felvehető diákhitel összege. Az oktatási tárca szeretné, ha az államilag finanszírozott képzésben résztvevők az eddigi havi 30 ezer forint helyett 40 ezret igényelhetnének.

Új egyeztetésre lehet szükség

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára elmondta: ha érvényes lesz a Fidesz által kezdeményezett népszavazás, és a legtöbben elutasítják majd a tandíjat, akkor megpróbálják más formában bevezetni a képzési hozzájárulást.

Manherz Károly hozzátette: abban a hallgatói önkormányzatok és a tárca is egyetért, hogy a hozzájárulásra szükség van, annak feltételeiről és mikéntjéről egy ilyen esetleges helyzetben tárgyalni kell majd.

A keresztféléves felsőoktatási képzésekre november 15-e volt a jelentkezési határidő, január közepén születik döntés arról, hogy kiket vettek fel az általuk megjelölt intézmények valamelyikébe.

Manherz Károly arról is beszámolt, hogy összesen 1992 fő jelentkezett, akik majd' 3500 helyre adták be jelentkezésüket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×