eur:
389.52
usd:
361.85
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Kötelező lesz a kórházakban a széf

Idén januártól októberig a kórházakból ellopott 10 ezer forintot meghaladó személyes tárgyak értéke a rendőrségi feljelentések alapján meghaladja a 100 millió forintot. Az egészségügyi minisztérium éppen ezért jövőre kötelezővé teszi a kórházakban a széfek használatát.

A bűncselekmények visszaszorítására az egészségügyi tárca február közepétől kötelezővé teszi a kórházakban az ágyak melletti biztonsági széf használatát.

Horváth Ágnes miniszter azt javasolta, hogy az intézmények a vizitdíjból és kórházi napi díjból fizessék ki a berendezéseket, de ebben az évben még ad a tárca 600 millió forintot a berendezések beszerzésére.

Az egészségügyi tárca szerint több kórház korlátozza a beteglátogatást, mert egyre elterjedtebbé vált a lopás az intézményekben.

A minisztérium adatai szerint főként a mobiltelefon, a karóra és a készpénz tűnik el elsőként a betegek szekrényeiből.

Horváth Ágnes, ezért azt javasolta, hogy minden kórházi ágy mellett legyen egy elektronikusan zárható széf, ahová be lehet tenni az értéktárgyakat. A politikus a sajtó előtt mutatta be a széf használatának egyszerűségét.

Az egészségügyi miniszter beszélt arról, hogy a beszerzéseket a kórházaknak kell megoldaniuk. "Az intézmények a vizitdíjból és kórházi napi díjból fizetik ki a berendezéseket. A széfek használata február közepétől lesz kötelező a kórházakban" - jelentette ki Horváth Ágnes.

Könnyítés, hogy a tárca kifizeti a széfek árát, a vizitdíjból és a kórházi napi díjból származó 600 millió forintos megtakarítást átutalja december végéig az intézményeknek.

Fidesz: az egészségügyi minisztérium struccpolitikát folytat

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője a bejelentésre reagálva kijelentette: az egészségügyi kormányzat struccpolitikát folytat, úgy tesz, mintha minden a legnagyobb rendben lenne, holott soha nem tapasztalt válságba sodorta az egészségügyet.

A minisztérium megpróbál pozitívnak tűnő híreket bedobni a köztudatba, például 50 millióért a kórházi étkeztetésről jelentet meg hirdetéseket, vagy a kórházi széfekről beszél, mintha ez lenne az egészségügy legnagyobb problémája - hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Néhány széfről szóló bejelentéssel azonban nem lehet ellensúlyozni, hogy a kormány gyakorlatilag teljes mértékben teret engedett az üzleti érdekek érvényesülésének az egészségügyben - tette hozzá a Fidesz szóvivője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 08:10
2024. május 6. 07:57
×
×
×
×