eur:
388.64
usd:
361.25
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

Dízelautója van? Vegyen részecskeszűrőt!

A tervek szerint az állam a jövőben adóvisszatérítést ad azoknak, akik részecskeszűrővel szerelik fel dízelmeghajtású autóikat, a dízelmotorok ugyanis katalizátor nélkül jelentősen szennyezik a levegőt. A legkárosabbak a városi tömegközlekedésben résztvevő dízelbuszok.

A dízelmeghajtású autók és buszok olyan port bocsátanak ki, amelyek szinte a legnagyobb levegőtisztasági problémát jelentik. A belélegzett por a tüdőn keresztül gyorsan bekerül a véráramba, és hamar kifejti toxikus hatását.

Nyugat-Európa több országában ezért támogatják már azokat, akik szűrőt szereltetnek fel autóikra. Egy ilyen szerkezet 500-1.000 euróba kerül (125-250 ezer forint). Németországban például 500 euróval csökkenti az adóját az, aki ellátja autóját a szerkezettel.

Magyarországon is gondolkodik a támogatáson a kormány - mondta az InfoRádióban a környezetvédelmi tárca főosztályvezető-helyettese.

Bibók Zsuzsa hozzátette: a gazdasági tárca már vizsgálja, milyen részecskeszűrők szerezhetők be Magyarországon, és hogyan támogatható ezek felszerelése. A munkába a Környezetvédelmi Minisztérium is bekapcsolódik.

A kabinet várhatóan adókedvezményt nyújt majd a környezetvédő autótulajdonosoknak, a szabályozás így jövőre készülhet el az adótörvényekkel együtt.

Bibók Zsuzsa hozzátette: fontos lenne a tömegközlekedési vállalatok buszait is felszereljék a katalizátorral, ugyanis ezek a járművek károsítják leginkább a városok levegőjét.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai kilátásokat illeti, kitarthat a tegnapi optimizmus az előjelek szerint, a vezető európai részvényindexek kisebb emelkedéssel indíthatják a napot.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×