eur:
389.48
usd:
361.84
bux:
68642.7
2024. május 7. kedd Gizella

Vizi E. Szilveszter: Válságban van az egészségügy

Szükség van a reformra, mert a magyar egészségügy válságban van - véli Vizi E. Szilveszter. A Magyar Tudományos Akadémia elnöke szerint az alapbiztosításban meg kell őrizni a szolidaritás elvét, erre lehet kiegészítő biztosításokat építeni. Hozzátette: emelni kell a nyugdíjkorhatárt, különben összeomlik a nyugdíjrendszer.

A világon mindenhol szükség van az egészségügyi rendszerek átalakítására. A fizika és a biológia fejlődésének köszönhetően ugyanis manapság olyan diagnosztikai és terápiás eljárásokat alkalmaznak az orvosok, amelyek rendkívül drágák - mondta az InfoRádióban a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.

Vizi E. Szilveszter hozzátette: ezzel együtt az átlagos élettartam világszerte 4-5 évvel emelkedett az elmúlt évtizedekben, amely szintén nagy kihívás elé állítja az egészségügyi rendszereket.

Az akadémia elnöke szerint a reformra ezért mindenképpen szükség van, ő azonban egy olyan biztosítási rendszert tart elfogadhatónak, amelyben mindenkinek van egy szolidaritási elven működő alapbiztosítása, amely mellett kiegészítő biztosítások is köthetők.

A tudós a modern társadalmak másik problémájának a demográfiai krízist tartja. Mint mondta, 20-30 év múlva Európának jelentős munkaerőhiánnyal kell szembenéznie.

Vizi E. Szilveszter úgy látja: Magyarországon is szükség van a nyugdíjkorhatár emelésére, tarthatatlan ugyanis, hogy az emberek többsége 57 évesen már nem dolgozik.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×