eur:
389.69
usd:
363.3
bux:
68091.79
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Gyurcsány: "A választások nem befolyásolhatják a magyar-orosz viszonyt"

A tervezett Kék Áramlatot felváltó Déli Áramlat gázvezetéknek lesz egy Magyarországot is érintő északi ága - derült ki a magyar és az orosz kormányfő budapesti konzultációja után. A két delegáció több együttműködési megállapodást is aláírt, de állítják, politikai kérdésekről, így az oroszországi parlamenti választásokról, és a Közép-Európába tervezett rakétapajzsról nem esett szó.

A miniszterelnök szerint az olasz-orosz közös építésű Déli Áramlat gázvezeték megépítésével csökkenhet Magyarország túlzott orosz energiafüggése. Gyurcsány Ferenc ezt az után jelentette be, hogy a parlamentben találkozott Viktor Zubkov orosz kormányfővel.

A kormányfő utalt arra is, hogy Magyarország az Európai Unió tagállami közül az egyik legkiszolgáltatottabb az orosz gáznak, így keresi annak lehetőségét, hogy minél több forrásból kapja a gázt. Az egyik lehetőség erre az Európai Unió által is támogatott Nabucco gázvezeték - mondta Gyurcsány Ferenc.

Gyurcsány aggódik az orosz választások miatt


A kormányfő újságírói kérdésre aggodalmát fejezte ki a hétvégi oroszországi parlamenti választások lebonyolításával kapcsolatban, de mint mondta, ez nem befolyásolhatja a magyar orosz kulturális-gazdasági és tudományos együttműködést.

Viktor Zubkov orosz miniszterelnök erre azt mondta, hogy 300 megfigyelő ügyelt a választások tisztaságára. "A választás demokratikusan és nyugodtan zajlott. Semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy csalás történt volna. Egyébként a legtöbb megfigyelő is azt jelentette, hogy minden szabályos volt" - hangsúlyozta Zubkov.

"Új szakaszban a kapcsolatok fejlődése"

Gyurcsány Ferenc szerint a magyar-orosz kapcsolatok 2002 óta fejlődnek, a pénteki kormányközi konzultációval pedig lezárult a fejlődésnek egy újabb szakasza.

A találkozón a magyar és az orosz delegáció több együttműködési megállapodást is aláírt. Ezek szerint a Malév a jövőben új légi járatokat indíthat Oroszországba, új repülőgépeket is vásárolhat a Szuhoj vállalattól, a TriGránit egy bevásárlóközpontot építhet Szentpétervárott, Jekatyerinburgban pedig megnyílhat a magyar főkonzulátus.

Fidesz: sikertelen volt a konzultáció

A Fidesz szerint magyar szempontból sikertelen volt a konzultáció. Balla Mihály azt követeli, hogy Gyurcsány Ferenc adjon hiteles beszámolót arról, hogy mennyibe került az "egynapos mosolyvizit".

A fideszes politikus szerint Gyurcsány Ferenc meg sem próbálta elérni, hogy a Gazprom ne a szokásosnál is drágábban adja Magyarországnak a gázt.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×