eur:
388.61
usd:
360.99
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

Nagyobb haszonkulcsot szeretnének a patikusok

Az első féléves adatok alapján idén körülbelül 10 milliárd forinttal csökken a gyógyszertárak forgalma. Ez főleg a vidéki, kis patikák helyzetét nehezíti meg annyira, hogy csődbe mehetnek, így a betegek ellátása is veszélybe kerül - állítja a Magyar Gyógyszerész Kamara.

Horváth Tamás, a szervezet elnöke elmondta: a csökkenés egyik oka, hogy az emberek az első félévben 9 százalékkal kevesebb gyógyszert vásároltak, mint korábban. Az elnök szerint ez annak tudható be, hogy 18-20 százalékkal kevesebben látogatják a háziorvosokat.

A gyógyszertárak bevételeit csökkentette az is, hogy egyes gyártók a termelői árakat is mérsékelték, így összegszerűen a patikai árrés is csökkent.

Bár ennek a gyógyszervásárlók valószínűleg örülnek, a gyógyszerészek már kevésbé.

Horváth Tamás úgy véli: növelni kellene a gyógyszertárak árrését, mert a kistelepüléseken tönkremehetnek a patikák. Arra nem tért ki, hogy csak a kistelepüléseken lévő, kevés nyereséget hozó patikáknak adná-e meg ezt a kedvezményt, vagy az ország minden gyógyszertárában árat emelne.

Eddig nagyjából 400 vidéki gyógyszertár kapott támogatást a fennmaradásához egy szolidaritási alapból. A kamara elnöke szerint azonban a nekik nyújtott összeg már nem fedezi azt a veszteséget, amit ebben az évben elszenvedtek.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×