eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Varga Mihály: "Ki járt jól, nyuszómuszó?"

A Fidesz meg kívánja hallgatni Veres János pénzügyminisztert a parlament költségvetési bizottságában az FHB-bankcsoport privatizációjának körülményeiről, mert a párt szerint sem a tranzakció módja, sem időzítése nem volt helyes.

Varga Mihály, a bizottság fideszes elnöke azt mondta, hogy arra várnak választ a pénzügyminisztertől, miért volt szükség a bankcsoport eladására, miért volt ennyire sürgős a tranzakció, miért csak korlátozott számú intézményi befektető vehetett részt az ügyletben és miért a legrosszabb időben, három hónap legalacsonyabb árfolyamán adták el a részvényeket.

A kormány rossz tranzakciót hajtott végre, rossz árfolyamon, és nem képviselte megfelelően a magyar állampolgárok érdekeit jelentette ki a politikus.

Az Orbán-kormány egykori pénzügyminisztere úgy vélte, kifogásolható az értékesítés módja, hiszen a gyenge hazai tőkepiacra tekintettel kérdés, hogy a magyar kisbefektetők miért nem kaptak lehetőséget a vásárlásra, miért csak limitált intézményi befektető vehetett részt az ügyletben.

A Fidesz az eladás helyszínét is kifogásolja, azt, hogy miért Londonban bocsátották ki a részvényeket, miért nem Budapesten, ahol az FHB bejegyzett székhelye van.

Varga Mihály közölte: a kormánynak "sikerült" a jelzálogpiaci válság kellős közepén, három hónap legalacsonyabb árfolyamú pontján eladni a részvényeket, ráadásul a kibocsátáskor az aktuális árfolyam alatt vásárolhattak FHB-papírokat az intézményi befektetők.

A fideszes politikus szerint a megfelelő időpontban jóval többet ért volna a bankcsoport, másrészt arról is jó lett volna gondolkodni, egyáltalán szükség van-e az eladásra.

A Fidesz kíváncsian várja a pénzügyminisztertől, kik az új tulajdonosok - mondta Varga Mihály, aki az FHB szlogenjére utalva megjegyezte: feltehetjük a kérdést, "ki járt jól, nyuszómuszó?".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 09:47
×
×
×
×