eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Nézzen Ön is gödröt Demszky Gábor szemével - képgaléria

Egy szellőzőalagút fúrása közben omlott be a föld a 4-es metró építése közben a Tétényi úton. A leomló föld miatt egy gáz- és egy vízcső is eltört. A balesetben senki sem sérült meg, az omlás a szakemberek szerint nem hátráltatja a metró építését.

A gondok hétfő este kezdődtek, amikor hét méter mélyen egy szellőzőakna fúrásánál a talaj peregni kezdett egy alagútba. Akkor még meg tudták állítani az omlást, de ez csak pár óráig tudta visszatartani a száraz agyag beömlését, majd benyomta az este felhúzott biztosító falat is.

A száraz agyag megjelenése meglepte a metróépítőket, ugyanis a főváros budai oldalán nemigen található ilyen típusú talaj. Ezek elkerülése érdekében végeztek próbafúrásokat, de ez a rész kimaradt.

A száraz agyag kipörgött a felső rétegek alól, így azok megsüllyedtek. Emiatt két-három méter mélyen eltört egy vízcső, a kiömlő víz pedig felgyorsította a folyamatot.

A munkálatokat vezető Bozsó Tamás főmérnök szerint nem lehetett ilyen talajra számítani, mert a déli oldalon hasonló alagutat építettek bányászati módszerrel, és ott a kőzet kemény és összeálló volt.

A főmérnök az InfoRádióban hangsúlyozta: szó sem volt menekülésről, a munkaterületet szervezetten hagyták el, a gépeket és berendezéseket kiszállították az alagútból.

A BKV szerint körülbelül péntekre betemetik a gödröt, egy védő betonréteggel kibélelik, betondugót tesznek rá és feltöltik.

150 milliméteres cső tört el

Lévai Zsuzsanna, a Fővárosi Vízművek szóvivője az InfoRádióban elmondta, hogy egy 150 milliméter átmérőjű víznyomócső tört el.

<

Folyik a kárelhárítás
(fotó: Mihádák Zoltán) (képgaléria)

A vezeték az Etele út és a Tétényi út kereszteződésében található szolgáltatóházat látja el vízzel, így csak ez az egy épület maradt egy ideig víz nélkül.

Lévai Zsuzsanna elmondta, hogy a vízműveket ért kár nem jelentős.

Nem csúszik a beruházás

Horváth Éva, a DBR Metró projektigazgatóság szóvivője az InfoRádióban elmondta, hogy a baleset a beruházásban nem okoz csúszást, mert az alagútfúró pajzsok még nem érték el a Tétényi úti állomást, csak szeptember 20.-a környékére érik el a területet, melyet addigra teljesen kitakarítanak.

A helyreállítási munkálatok három-négy napon belül befejeződnek - mondta Horváth Éva.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×