eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Nem titkolózhat tovább a gazdasági tárca

A Gazdasági és Közlekedési Minisztériumnak (GKM) tizenöt napon belül ki kell adnia a Hankook-abroncsgyár támogatási szerződését az azt kérő újságírónak - döntött első fokon, nem jogerősen a Fővárosi Bíróság.

A tárgyaláson elhangzott: Bogád Zoltán, az Index munkatársa azt követően vitte perre az ügyet, hogy a tárca a kérése ellenére nem adta ki neki a dokumentumot, azt közölve, a támogatás összegét - az államháztartási törvény rendelkezéseinek eleget téve - korábban nyilvánosságra hozták a Gazdasági Közlönyben.

A felperes jogi képviselője a bíróság előtt azt emelte ki, nem az alapadatokra, hanem magára a szerződésre kíváncsiak, az állami költségvetést érintő juttatások, kedvezmények pedig közérdekű adatnak minősülnek.

A GKM ügyvédje szerint ők eleget tettek törvényi kötelezettségüknek, a szerződés többi részét pedig üzleti titoknak minősítette a Hankook magyarországi cége, így szerinte azokat csak a dél-koreaiak adhatják ki.

A bíróság - arra alapozva, hogy a Hankook álláspontjában nem várható változás - elutasította a GKM azon kérelmét, hogy újabb tárgyaláson tehessenek bizonyítási indítványt.

Az ítélet szerint a bíróság egyetértett a felperessel abban, hogy az ilyen ügyekben alapelv a közérdekű adatok nyilvánossága, ugyanakkor nem látta megalapozottnak a kiadás megtagadásának indokát.

Szőke Katalin, a GKM kommunikációs főosztályának helyettes vezetője a tárgyalás után nem tudott nyilatkozni arra kérdésére, hogy fellebbeznek-e.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×