eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Mérgezés: kritikus helyzetbe kerül a magyar sasállomány

Harmincháromra emelkedett az elmúlt másfél évben megmérgezett fokozottan védett sasok száma. A Magyar Madártani Egyesület munkatársa szerint, ha a mérgezések folytatódnak, kritikus állapotba sodorhatják a világviszonylatban is jelentős hazai parlagi és réti sas állományt. Horváth Márton hozzátette: a szervezet minden esetben feljelentést tett a rendőrségen.

1998 óta ötvenegy fokozottan védett sast mérgeztek meg Magyarországon, közülük harminchárom példányt az utóbbi másfél évben - mondta el az InfoRádiónak a Magyar Madártani Egyesület munkatársa.

Horváth Márton közölte: amikor elhullott sasra bukkannak, a tetemet azonnal beszállítják az Országos Állategészségügyi Intézetbe, ahol a vizsgálatok kimutatják, hogy milyen méreg végzett az állatokkal.

A legtöbb sast csalimadarakkal ölik meg, vagyis egyértelmű, hogy szándékos mérgezésről van szó, bár nem mindig a ragadozó madarakat akarják elpusztítani, gyakran rókát vagy varjút - mondta a madártani egyesület munkatársa.

Az egyesület vagy az érintett nemzeti park minden esetben feljelentést tesz a rendőrségen - közölte Horváth Márton.

Az elmúlt másfél évben elpusztult madarak - tizenkét réti, húsz parlagi, valamint egy szirti sas - eszmei értéke 32,5 millió forint.

Nemcsak a sasok pusztulnak azonban a mérgezés miatt: találtak már elhullott kerecsen-, illetve vándorsólymot is.

A Magyar Madártani Egyesület munkatársa elmondta: a pusztítás valódi mértékének csak kis részét adják a megtalált tetemek.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×