eur:
388.35
usd:
360.92
bux:
68778.79
2024. május 9. csütörtök Gergely

Közel száz gyógyszer lett olcsóbb - a nap legfontosabb hírei

Kilencvenhárom, a társadalombiztosítás által támogatott gyógyszer ára csökkent átlagosan mintegy hét százalékkal a hónap elejétől - közölte az Egészségügyi Minisztérium.

Kilencvenhárom, a társadalombiztosítás által támogatott gyógyszer ára csökkent átlagosan mintegy hét százalékkal a hónap elejétől - közölte az Egészségügyi Minisztérium. A tájékoztatás szerint az olcsóbban megvásárolható készítmények többsége vérnyomáscsökkentő, antibiotikum, antidepresszáns és gyulladás- illetve fájdalomcsökkentő

Létszámfelvételi és kifizetési zárlatot rendelt el szeptember 1-jével az Országos Mentőszolgálatnál az egészségügyi miniszter. A szolgálat szóvivője hangsúlyozta: az intézkedés semmilyen fennakadást nem okoz a betegellátásban. Győrfi Pál az InfoRádióban elmondta: a miniszteri döntés oka, hogy a 23-24 milliárd forintos költségvetésű mentőszolgálat másfél milliárdos adósságállományt halmozott fel.

Ismét tárgyalna az agrártárcával a fagykárenyhítésről a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Demonstrációs Bizottság. Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke az InfoRádióban elmondta: megítélésük szerint vontatottan halad a kárenyhítés, ezért arra kérik a földművelésügyi minisztert, ismét tárgyaljon a hitellehetőségekről az érintett bankokkal. Az agrártárca szóvivője, Dékány András az InfoRádióban közölte: tárgyalást kezdeményeznek a bankokkal, hogy azok gyorsítsák meg belső szabályzataik átalakítását a mielőbbi hitelnyújtás érdekében.

Helytelennek tartja az FHB-bankcsoport privatizációjának módját és időzítését a Fidesz. Varga Mihály, az ellenzéki párt alelnöke azt mondta: a tranzakció körülményeiről az Országgyűlés költségvetési bizottságában hallgatnák meg a pénzügyminisztert A testület elnöki posztját is betöltő Varga Mihály azt mondta: egyebek mellett arra várnak választ Veres Jánostól, hogy miért volt szükség a bankcsoport eladására, miért volt ennyire sürgős a tranzakció, miért csak korlátozott számú intézményi befektető vehetett részt az ügyletben, és miért az utóbbi három hónap legalacsonyabb árfolyamán adták el a részvényeket. - Budai Bernadett kormányszóvivő közölte: ha hivatalos megkeresés érkezik, a pénzügyminiszter a bizottság rendelkezésére áll. -- Közben agresszív mértékben, négy fokozattal az eddigi elsőrendűről a közepes befektetői sáv alsó szélére rontotta az FHB Jelzálogbank hosszú távú devizabetéti besorolásait a londoni Moody's nemzetközi hitelminősítő.

Összesen 204 új autót kapott a rendőrség, a 170 közbiztonsági járőrgépkocsit és 34 mikrobuszt jelképesen az igazságügyi és rendészeti miniszter adta át a Rendészeti Biztonsági Szolgálatnál. Takács Albert hangsúlyozta: elkötelezett egy kemény, törvénytisztelő és segítőkész rendőrség mellett, amelynek munkájához minden támogatást megad.Az olajügyeket vizsgáló Pallag-bizottság minősítetett anyagainak újbóli felülvizsgálatát kérte a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter az érintett szervezetektől. Szilvásy György a kormányszóvivői tájékoztatón közölte: azért kéri ezt, mert a több mint 35 ezer oldalas anyag nagy részét a titokgazdák az első áttekintés után nem hoznák nyilvánosságra. Hangsúlyozta: a kabinet továbbra is azt szeretné, hogy feloldják a lehető legtöbb anyag titkosítását

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 371 pontos emelkedéssel, 27446 ponton zárt. A részvénypiac forgalma 20 milliárd forint volt, a vezető részvények árfolyama erősödött az előző kereskedési napi záró árakhoz képest.

15 napon belül ki kell adnia a gazdasági tárcának a Hankook-abroncsgyár támogatási szerződését az azt kérő újságírónak - döntött első fokon a Fővárosi Bíróság. Az ügyben az Index internetes hírportál munkatársa indított pert, miután a tárca megtagadta a dokumentum kiadását. A bíróság egyetértett az újságíróval abban, hogy a szerződésbe foglalt állami költségvetést érintő juttatások, kedvezmények közérdekű adatnak számítanak, és közzé kell tenni azokat. Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter elfogadható kompromisszumnak nevezte az ügyben született első fokú bírósági ítéletet.

Gyurcsány Ferenc kormányfő Peking után Kína legnagyobb városában, Sanghajban is megnyitotta a kínai Magyar Évad kulturális rendezvénysorozatát. Az ünnepi nyitókoncerten a sanghaji operaház szimfonikus zenekara Kocsis Zoltán vezényletével Liszt-műveket és Debussy-átiratokat adott elő.

A magyar-horvát-szerb határ menti területek fejlesztésének összehangolásáról tárgyalt a három ország államfője a Kölkedi Nagyréten. A megbeszélések után Sólyom László köztársasági elnök hangsúlyozta: ezen a területen átfogó vízgazdálkodást kell folytatni, és el kell érni, hogy a tájegység mindhárom országban azonos védettségi státust kapjon.

Összesen 9 tonnányi, 30 centiméternél hosszabb, azonnal kifogható ponty kerül a napokban induló balatoni haltelepítés során a tóba. Semegi Attila, a Balatoni Halászati Zrt. igazgatója azt mondta, szakmailag kedvezőbb lenne a nyíltvízi telepítés, azonban most kifejezetten a horgászturizmust szolgálva döntöttek a nyilvános, partról történő telepítőakció mellett.

Nem okoz késést a 4-es metró építésében, hogy kedd hajnalban beomlott egy munkagödör a Tétényi úti, épülő megállónál. Regőczi Miklós, a BKV-vezérigazgató-helyettese közölte: a fúrópajzsok szeptember 20-án érik el az állomást, az építők addig kitakarítják a munkagödröt, és kijavítják a kedd reggel beomlott aknát. Korábban Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltóság szóvivője az Inforádióban arról számolt be, hogy a földcsuszamlás miatt eltörött egy 150 milliméter átmérőjű víznyomócső és egy 60 milliméter átmérőjű gázvezeték, az omlás helyszínén egy 15 méter átmérőjű, 20 méter mély gödör keletkezett, amely megtelt vízzel. A balesetben senki sem sérült meg.

Címlapról ajánljuk

Hszi Csin-ping: sok sikert kívánok Magyarország soros EU-elnökségéhez

A Budai Vár Oroszlános udvarában ünnepélyes katonai ceremónia keretében Sulyok Tamás köztársasági elnök fogadta Hszi Csin-ping kínai államfőt. Az eseményen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök is. A Sulyok Tamás államfővel folytatott beszélgetésen a magyar köztársasági elnök elfogadta Peking meghívását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×