eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Fagykár - még mindig nem oldódott meg a gazdák helyzete

Ismételt tárgyalásokat kezdeményez a fagykárenyhítésről a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. A megbeszélésekre szerintük azért van szükség, mert a fagykárenyhítés folyamata vontatottan halad, és a hitelfeltételek sem kedvezőek számukra.

A MAGOSZ elnöke az InfoRádióban elmondta: egy hónapja állapodtak meg az agrártárca vezetőjével, ennek ellenére még mindig nem jelent meg az a két miniszteri rendelet, amely lehetővé tenné a kifizetéseket.

Jakab István kifogásolta azt is, hogy a bankok a szokásos eljárási díj két-háromszorosát kérik azoktól az ügyfelektől, akik állami hitelgarancia mellett akarnak kölcsönhöz jutni. Mint mondta, a fagykárt szenvedett gazdák hitelének 80 százalékára vállal garanciát az állam, a bankok azonban a fennmaradó 20 százalékra 150 százalékos fedezetet várnak a gazdáktól, amely szintén jóval meghaladja a szokásosat.

Az agrártárca szóvivője a kifogásokra elmondta: a minisztérium egyik rendelete már megjelent, a másik pedig a héten olvasható lesz a Magyar Közlönyben.

Dékány András elmondta azt is, hogy a minisztérium illetékesei leülnek majd a bankok vezetőivel, kérve tőlük, hogy minél hamarabb készítsék el a hitelnyújtás szabályait, hogy az összegek minél hamarabb kifizethetők legyenek.

Hozzátette azonban, hogy a bankok hitelnyújtási gyakorlatára nincs túl nagy ráhatása a minisztériumnak. A miniszter mindössze abban állapodott meg velük, hogy a tárca garanciát nyújt a nyolc évre felvehető hitelekre, amelyek törlesztését a gazdáknak csak két év múlva kell elkezdeni, és amelyek kamata a piaci kamat fele.

Elmondta azt is, hogy a vállalt határidőig a gazdák megkapják a támogatásokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×