eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Az ellenzék kevesli a kompenzációt

Az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának fideszes elnöke szerint a kormány által a fagykárenyhítésre felajánlott összeg csak a károk 10-15 százalékát fedezi.

Font Sándor emlékeztetett arra, hogy a Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács adatai szerint a gyümölcstermelőket a fagy miatt mintegy 40 milliárd forint, míg a szántóföldi növénytermelőket az aszály miatt mintegy 250-350 milliárd forint közötti kér érte.

A fideszes képviselő hangsúlyozta: a károk miatt várható élelmiszerár-növekedés megakadályozására a kormány eddig semmilyen intézkedést nem tett.

Korábban a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének alelnöke azt mondta: nem teljesen elégedett a fagykár-enyhítésről kötött tegnapi megállapodással.

Jakab Ferenc az InfoRádióban hangsúlyozta: a kért 8 helyett 9 milliárd forintot kapnak, de nem tudták elérni, hogy az északkelet-magyarországi területet katasztrófa sújtotta térséggé nyilvánítsák, amivel a gazdák azonnali segélyt kaphattak volna a katasztrófaalapból.

A hétfői megegyezés után az agrártárca vezetője azt mondta: a termésbecslés alapján október 15-ig szeretnének kárenyhítési előleget fizetni az érintett gazdáknak.

Gráf József felhívta a figyelmet arra, hogy a megállapodás értelmében csak azok kaphatnak támogatást, akik beléptek a kárenyhítési alapba. Úgy vélte: a leginkább károsult szabolcsi, hajdú-bihari és borsodi gazdák 75 százaléka már csatlakozott a rendszerhez.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×